saveti za zdravlje

Ne možete bez kafe, a smeta vam kofein? Evo rešenja! Travar otkrio koja 3 SUPER NAPITKA mogu da je zamene

0

Ukusni su, razbuđuju, ne ubrzavaju rad srca i odlični su za početka dana 

TRAVAR OTKRIO KOJA TRI NAPITKA MOGU DA ZAMENE KAFU
TRAVAR OTKRIO KOJA TRI NAPITKA MOGU DA ZAMENE KAFUfoto: Kurir televizija

Travar Marko Stevanović godinama istražuje svet biljaka i trudi se da nam da savete koji mogu da pozitivno utiču na naše telo.

 

Budući da se sve češće može čuti da ljudima prija, ali istovremeno i smeta kafa pitali smo ga koji napici mogu da je zamene.

 

Marko za Glossy.rs kaže da u prirodi postoji mnogo zanimljivih napitaka koji daju energiju, razbuđuju organizam i jačaju imunitet.

 

Izdvojio je 3 napitka koji mogu da zamene omiljenu, crnu kafu, bez bojazni da će imati negativne efekte na naše telo.

Napitak od cikorije

 

- Cikorija je samonikla jestiva i lekovita biljka. Ima ljubičaste cvetove i dlakavu stabljiku. Cela biljka se koristi, od korena pa do cveta.
Veruje se da je napitak od cikorije postao popularan u Francuskoj oko 1800. godine tokom velike nestašice kafe. Ljudi su tražili adekvatnu zamenu za kafu i otkrili su mnogo toga zanimljivog - kaže Marko, pa dodaje:


- Za pravljenje napitka od cikorije se koristi isključivo koren. On se prvo suši, a onda peče na određenoj temperaturi. Zatim se melje i spreman je za upotrebu. Sam ukus napitka podseća na kafu. Koren cikorije je dosta lekovit, sadrži mnogobrojne vitamine.

 

CIKORIJA JE VEOMA SLIČNA CRNOJ KAFI
CIKORIJA JE VEOMA SLIČNA CRNOJ KAFIfoto: Svitlana Sokolova/Shutterstock


Priprema:

 

U 150ml vode stavite 1 kašičicu osušenog (mlevenog) korena cikorije. Kada provri ostavite da odstoji 10 minuta pa nakon toga procedite. Napitak je spreman.

 

Napitak od žira

 

- Malo je poznato da žir ima izrazita lekovita svojstva. Još manje je poznato da se on može upotrebiti na razne načine. Od žira možemo napraviti napitak sličan kafi, koji ima lekovito dejstvo na štitnu žlezdu. Kafa od žira poboljšava krvnu sliku, smanjuje bol u zglobovima. Pomaže u lečenju anemije - kaže travar i dalje objašnjava. 


- Hrastov žir se oljušti i ispeče se. Zatim se samelje i tako se koristi.

NAPITAK OD ŽIRA TAKOĐE MOŽE DA ZAMENI KAFU
NAPITAK OD ŽIRA TAKOĐE MOŽE DA ZAMENI KAFU foto: Shutterstock / Monstar Studio


Priprema:

 

U 150ml proključale vode staviti 1 čajnu kašičicu samlevenog žira. Ostaviti da odstoji 10minuta i tako piti.

 

Napitak od maslačka

 

- Maslačak spada u jednu od najjlekovitijih biljaka na našem prostoru. Odličan je čistač krvi, pomaže kod oteklina, čisti jetru, žuč, pluća...
Za napitak se koristi koren maslačka. Koren se osuši i ispeče na određenoj temperaturi. Nakon toga se usitni i koristi - objašnjava Marko Stevanović.

 

Priprema:

 

U 150ml proklučale vode staviti 1 čajnu kašićicu samlevenog korena maslačka.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Saveti Marka Stevanović za letnje vrućine

 

makonda-tracker