reč stručnjaka

Nutricionista podelio recept za "TUŠ ZA CREVA": Glavi sastojak je superzdrav, a evo kako utiče na mršavljenje

0

Dijetetičari objasnili da li popularni Tik Tok trend zaista pomaže u mršavljenju 

foto: Shutterstock / Pixel-Shot
foto: Shutterstock / Pixel-Shot

Šta vam prvo "padne na pamet" kad pomislite na čia seme? Za žene to je često doruka, ali i mršavljenje, a da li je to zaista tako proverićemo u narednim redovima. 

 

Ima li istine u ovom triku? Dijetetičar Bet Červoni pokušao je da objasni kako čija seme i voda utiču na naš organizam i pomogao nam da shvatimo, da li ovaj trend treba primenjivati ili ga ipak odbaciti.

Prednosti vode sa čija semenom

 

Čija semenke su neverovatno zdrave, one su izvor vlakana, proteina i raznih hranljivih materija. Takođe su od celog zrna, imaju malo ugljenih hidrata i niskokalorične su, piše Cleverlandclinic.org.

 

Potiču od Salvia hispanica, biljke ljubičastih cvetova iz porodice nane, koja raste u Meksiku i Gvatemali. I iako su same semenke sićušne - slične semenkama maka - prilično su hranljive. 

ČIJA SEMENKE SU IZVOR PROTEINA
ČIJA SEMENKE SU IZVOR PROTEINAfoto: New Africa/Shutterstock

Šta sve sadrže čija semenke?

 

Antioksidansi: Ove supstance pomažu da se zaštitite od slobodnih radikala, koji mogu doprineti raku i raznim bolestima i uticati na starenje vašeg tela.
Vlakna: Jedna unca čia semenki sadrži 11 grama vlakana, koja su ključna za zdravlje creva i pomažu vam da se duže osećate sito.


Proteini: Ponekad se nazivaju „građevinskim blokovima“ vašeg tela, proteini su vitalni za zdravlje vaših mišića, kože, kostiju i još mnogo toga. Takođe je ključno za gubitak težine i izgradnju mišića, između ostalih zdravstvenih prednosti.

 

OD ČIA SEMENA SE PRAVE UKUSNI OBROCI
OD ČIA SEMENA SE PRAVE UKUSNI OBROCI foto: Elena Veselova/Shutterstock


I to nije sve. „Čija semenke se smatraju superhranom“, kaže Červoni.

 

- Imaju neke lepe vitamine i minerale, kao što su fosfor, magnezijum, gvožđe i cink.

 

Može li vam čia voda zaista pomoći da izgubite težinu?

 

Čia semenke mogu da apsorbuju vodu čak 12 puta veću od svoje težine.  Kada se pokvase, nabubre i poprimaju želatinastu teksturu.

 

Pijenje vode sa čija semenkama dovodi do osećaja sitosti, jer one zauzimaju dosta mesta u vašem stomaku. To može, zauzvrat, dovesti do toga da postanete manje gladni i na kraju da vam pomogne da smršate.

ČIA POMAŽE U MRŠAVLJENJU
ČIA POMAŽE U MRŠAVLJENJU foto: Josep Suria/Shutterstock

Da li nam voda sa čija semenkama pomaže da smršamo?

 

Odgovor je da, a evo i kako.

 

- Čija semenke se mešaju sa vodom i vašim želučanim sokovima i šire se u stomaku - potvrđuje Červoni, pa dodaje:

 

- Održava vas duže sitim jer zauzima prostor, a sva ta rastvorljiva vlakna usporavaju varenje. Kada se varenje uspori, vaše telo oslobađa šećer u krvi sporije, sprečavajući skokove i padove šećera u krvi koji izazivaju povećan apetit.

 

Napitak za 'unutrašnje čišćenje' napravljen od vode, čia semenki i limuna postao je viralan na društvenoj mreži TikTok. Oni koji su ga probali kažu da je odličan za funkciju creva.

ČIA SEMENKE SPREČAVAJU POJAVU GLADI
ČIA SEMENKE SPREČAVAJU POJAVU GLADIfoto: Shutterstock

Recept

 

U čašu vode stavite kašičicu čija semena. Neka stoji preko noći. Ujutru ucedite pola limuna i promešajte. Popijte i gledajte čudo. Stomak će vam se smanjiti, jer ćete imati urednu probavu, a možda ode i koji kilogram viška.

 

Nakon što je poznati nutricionista dr. Daril Điofre rekao da je ovaj napitak "tuš za creva" on je postao viralan i isproban od strane stotina ljudi širom sveta.  U njegovoj verziji pripreme ovog napitka možete na kraju dodati i prstohvat himalajske soli.

 

Dr. Điofre tvrdi da je ovo piće najbolje piti na prazan stomak ili 30 minuta pre obroka. Takođe, može se piti i uveče, ako želite da preskočite kasnu večeru. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Za ovu biljku kažu da izgleda kao da je došla iz svemira

 

makonda-tracker