korisno

Duže će ostati svež i neće biti gnjecav: Saveti za ČUVANJE PARADAJZA i najbolje mesto na kom možete da ga držite

0

Ispostavilo se da smo paradajz čuvali na pogrešnom mestu, zapravo ih treba držati podalje od frižidera da ne bi postali kašasti i bez ukusa. 

 

Paradajz je potrebno drugačije čuvati u zavisnosti od procesa sazrevanja
Paradajz je potrebno drugačije čuvati u zavisnosti od procesa sazrevanjafoto: Shutterstock/goffkein.pro

Iako izgleda logično da paradajz treba čuvati u frižideru, ovo bi zapravo moglo biti najgore mesto za čuvanje.

 

Paradajz je potrebno drugačije čuvati u zavisnosti od procesa sazrevanja, a ako je zelen i nezreo, najgore mesto za čuvanje je frižider jer će to uticati na njegov ukus.

 

Laura Fuentes, autorka kuvara i osnivač emisije Momables, objasnila je da zeleni paradajz treba staviti na radnu površinu kako bi ih podstakao da sazre, dok se crveni paradajz može držati u frižideru da bi duže trajao, prenosi Express.

 

„Najbolji“ način skladištenja zelenog paradajza da ostane svež je da se čuva na „hladnom suvom mestu“
„Najbolji“ način skladištenja zelenog paradajza da ostane svež je da se čuva na „hladnom suvom mestu“foto: Shutterstock

- Zreli paradajz će izdržati u vašoj kuhinji samo dva dana. Ako vam je potrebno da traju malo duže, možete ih ohladiti u frižideru i to će usporiti njegovo zrenje, objansila je.

 

Zeleni i nezreli paradajz treba da ostane na sobnoj temperaturi dok ne sazre, a zatim ga prebacite u frižider, da bi vam duže trajao i bio svež.

 

Niske temperature će poremetiti prirodni proces zrenja i zaustaviti razvoj prirodnih šećera, što znači da će paradajz imati manje ukusa i postati mnogo mekši.

 

Kako je Laura objasnila „najbolji“ način skladištenja zelenog paradajza da ostane svež, jeste da se čuva na „hladnom suvom mestu“. Jako je bitno da bude dalje od toplote i sunčeve svetlosti. 

- Preporučujem da paradajz čuvate na tanjiru ili posudi koja je najdalje od šporeta ili rerne. Ako ga približite šporetu on će emitovati toplotu i učiniti da vaš paradajz super brzo sazre, učiniće ga kašastim i pokvariće se, kako ističe.

 

- Trabalo bi ih držite dalje od sunčeve svetlosti ili bilo kog prozora osim ako ne pokušavate da ubrzate proces sazrevanja.

 

Da biste dobili potpun ukus, čvrstinu i ukupni kvalitet zelenog paradajza, pustite ih da prirodno sazre daleko od sunčeve svetlosti.

 

Ako želite da ubrzate sazrevanje zelenog paradajza držite ga na prozorskoj dasci. Izložen indirektnoj svetlosti njegov proces zrenja će se znatno ubrzati.

 

 Dakle, sveži zreli paradajz trajaćeje jedan do dva dana bez frižidera i u tom periodu ga morate iskoristiti, inače ga možete baciti.
Dakle, sveži zreli paradajz trajaćeje jedan do dva dana bez frižidera i u tom periodu ga morate iskoristiti, inače ga možete baciti. foto: Profimedia

Kako ističe:

- Ako vam je paradajz zelen i želite da sutra napravite sendvič od njega, potrebno je da brže sazre. Stavite ga na prozorsku dasku uz indirektnu sunčevu svetlost i to će vam pomoći da ubrzate proces. Kada paradajz pocrveni i potpuno sazre, treba ga iskoristiti ili premestiti u frižider kako bi ostao svež još neko vreme.

 

Laura je takođe podelila ovaj veoma zanimljiv podatak:

- Ono što preporučujem je da ne perete paradajz kada dođete kući iz prodavnice. Samo ih operite pre nego što ih isečete.

 

Dakle, sveži zreli paradajz trajaćeje jedan do dva dana bez frižidera i u tom periodu ga morate iskoristiti, inače ga možete baciti. Ako je zelen, izdržaće oko četiri do pet dana izložen u vašok kuhinji van frižidera.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO:

Hrana koja je lek

 

 

makonda-tracker