sve što treba da znate

Čime da farbate JAJA? Koliko dugo smeju da se jedu? Najvažniji saveti Gradskog zavoda za javno zdravlje za USKRS

0

Kako da prepoznate da li su jaja sveža i koji je najbolji način da ih čuvate?

foto: Shutterstock/5 second Studio
foto: Shutterstock/5 second Studio

Danas je Veliki utorak, drugi dan u poslednjoj nedelji Uskršnjeg posta koja je u u narodu poznata kao Strasna, Stradalna ili Velika nedelja, a koja uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

 

Svaki dan u ovoj nedelji ima svoje značenje, a u nedelju će se proslaviti Vaskrsenje Hristovo.

 

Jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika prati tradicionalno farbanje uskršnjih jaja

 

I dok još uvek razmišljate koju tehniku farbanja jaja da odaberete, trebalo bi da imamo na umu neke bitne činjenice o jajima, koje je istakao i Gradski zavod za javno zdravlje. 

• Jaja su lako kvarljive namirnice koje treba da čuvate u frižideru. Ona predstavljaju idealnu sredinu za rast i razmnožavanje bakterija od kojih su neke, tzv. patogene bakterije izazivači trovanja hranom, u prvom redu salmonela. Za razliku od nas, mikroorganizmi ne praznuju i iskoristiće povoljne uslove u svoju korist, ukoliko im našom nepažnjom ukažemo priliku.

 

Kupujte jaja samo na mestima gde se čuvaju u kontrolisanim uslovima i na higijenski način. Obavezno gledajte i oznake na pakovanjima jaja, a koje se, između ostalog, odnose na rok trajanja i informaciju o obavezi držanja na odgovarajućoj temperaturi. Pri kupovini, obratite pažnju da jaja nisu oštećena odnosno, da nisu razbijena, naprsle ljuske i slično ili da su neuobičajenog, neprijatnog mirisa.

Uskrs, Uskršnja jaja
foto: Gulcin Ragiboglu, Shutterstock

Vodite računa da jaja budu sveža. U kućnim uslovima možete „testirati“ svežinu jaja, tako što ćete u posudu napunjenu vodom staviti jaje. Sveže jaje će pasti na dno posude, dok će ono koje je duže stajalo plutati.

 

• Duže ostavljanje hrane na ambijentalnoj (sobnoj) temperaturi, naročito lako kvarljive, povećava rizik za rast i razmnožavanje mikroorganizama, koji je najintenzivniji u temperaturnom opsegu od 5°C do 60°C. Preporuka je da se hrana spremna za konzumiranje, termički obrađena i sl. ne ostavlja duže od 2 sata na sobnoj temperaturi.

• Ne konzumirajte sirova jaja. Konzumiranje sirovih jaja povećava rizik od transmisije uzročnika bolesti koje se prenose hranom. Termičkom obradom, u zavisnosti od primenjene temperature, eventualno prisutni mikroorganizmi se eliminišu ili se njihov broj drastično smanjuje, čime i rizik da izazovu infekciju. Kuvajte jaja dovoljno dugo da budu “tvrdo kuvana” (neka jaja odstoje minimum deset minuta u provreloj vodi).

 

• Kuvana jaja čuvati u frižideru i upotrebiti (pojesti) najkasnije u roku od nedelju dana od dana kuvanja.

 

• Pri farbanju jaja, dajte prednost prirodnim bojama, koje se „proizvode“ u kućnoj radinosti od povrća, voća, začina, cvetova i drugih prirodnih izvora. Boje za jaja ne kupujte na neproverenim mestima (na ulici i sl.), jer ne znate pouzdano šta kupujete – ovakvi proizvodi mogu sadržati nedozvoljene boje ili druge aditive, kao i različite kontaminente (mikroorganizme, teške metale i sl.).

 

Proizvodi u legalnom prometu namenjeni bojenju jaja sadrže prehrambene boje i aditive dozvoljene za upotrebu. Na deklaraciji ovih proizvoda, pored ostalog, mora biti naveden spisak sastojaka, uputstvo za upotrebu i podaci o proizvođaču.

 

• Vodite računa o higijeni u radu sa hranom - pravilno i često perite ruke, pribor i površine koje koristite - pre, u toku i nakon rada!

 

makonda-tracker