miris jeseni

Omiljena jesenja grickalica: Prepuna je vitamina C i gvožđa, smanjuje HOLESTEROL i pomaže kod ANEMIJE

0

Miris pečenog kestena je jedan od onih stvari koje povezujemo sa jeseni.

foto: Shutterstock/Dmitr1ch
foto: Shutterstock/Dmitr1ch

Ako ste zaboravili na kesten, vreme je da ga ponovo uvrstite u ishrnau.

 

Kesten ima relativno nizak sadržaj kalorija, malo masti, a bogat je i mineralima, vitaminima i fitonutrijentima koji su korisni za naše zdravlje.

 

Takođe, kesten obiluje vitaminom C koji je esencijalni antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala.

 

Kesten je i dobar izvor dijetalnih vlakana i sadrže ih oko 8 grama na 100 grama (što je skoro 25 procenata preporučene dnevne količine).

 

  • Borba protiv slobodnih radikala

 

Ishrana bogata vlaknima pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi što do dovodi do umanjenja prekomerne apsorpcije holesterola u crevima, kao i u postizanju većeg osećaja sitosti. Stoga je dragoceno da kesten uvrstite u vašu ishranu.

 

  • Bogat vitaminom C

 

Naime, 100 grama kestena ima čak 43 grama ili više od 50 odsto dnevnog preporučenog unosa. Vitamin C je esencijalni antioksidans za borbu protiv slobodnih radikala i za jačanje prirodnog odbrambenog sistema organizma, ali i za zdravlje kostiju i krvnih sudova.

 

Kesten
foto: Sunvic/shutterstock
  • Vitamini grupe B

 

Ostali hranljivi sastojci koje sadrži kesten uključuju vitamine B grupe, oleinsku i palmitoleinsku kiselinu (naročito korisne za snižavanje nivoa LDL ili lošeg holesterola i podizanje nivoa HDL ili dobrog holesterola).

 

  • Bogat kalcijumom, fosforom..

 

Kesten sadrži i kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink i kalijum. S obzirom na to da je bogat kalijumom, a u isto vreme malo natrijuma, nezamenljiv je u ishrani osoba sa oboljenjima krvnih sudova i bubrega.

 

  • Odličan u borbi protiv anemije

 

Takođe je odličan izvor gvožđa, zbog čega je efikasan protiv anemije, a s obzirom na to da je lako svarljiv, preporučuje se i onima koji pate od gastrointestinalnih tegoba i bolesti digestivnog trakta.

 

 

makonda-tracker