Miris pečenog kestena je jedan od onih stvari koje povezujemo sa jeseni.
Ako ste zaboravili na kesten, vreme je da ga ponovo uvrstite u ishrnau.
Kesten ima relativno nizak sadržaj kalorija, malo masti, a bogat je i mineralima, vitaminima i fitonutrijentima koji su korisni za naše zdravlje.
Takođe, kesten obiluje vitaminom C koji je esencijalni antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala.
Kesten je i dobar izvor dijetalnih vlakana i sadrže ih oko 8 grama na 100 grama (što je skoro 25 procenata preporučene dnevne količine).
- Borba protiv slobodnih radikala
Ishrana bogata vlaknima pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi što do dovodi do umanjenja prekomerne apsorpcije holesterola u crevima, kao i u postizanju većeg osećaja sitosti. Stoga je dragoceno da kesten uvrstite u vašu ishranu.
- Bogat vitaminom C
Naime, 100 grama kestena ima čak 43 grama ili više od 50 odsto dnevnog preporučenog unosa. Vitamin C je esencijalni antioksidans za borbu protiv slobodnih radikala i za jačanje prirodnog odbrambenog sistema organizma, ali i za zdravlje kostiju i krvnih sudova.
- Vitamini grupe B
Ostali hranljivi sastojci koje sadrži kesten uključuju vitamine B grupe, oleinsku i palmitoleinsku kiselinu (naročito korisne za snižavanje nivoa LDL ili lošeg holesterola i podizanje nivoa HDL ili dobrog holesterola).
- Bogat kalcijumom, fosforom..
Kesten sadrži i kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink i kalijum. S obzirom na to da je bogat kalijumom, a u isto vreme malo natrijuma, nezamenljiv je u ishrani osoba sa oboljenjima krvnih sudova i bubrega.
- Odličan u borbi protiv anemije
Takođe je odličan izvor gvožđa, zbog čega je efikasan protiv anemije, a s obzirom na to da je lako svarljiv, preporučuje se i onima koji pate od gastrointestinalnih tegoba i bolesti digestivnog trakta.