da li ste znali?

NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Samo na ove načine smete podgrevati PIRINAČ, u suprotnom može doći do trovanja organizma!

0

Bakterija  “Bacillus cereus” je ono što se može uneti u telo.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), kada jednom skuvate pirinač, najviše 3-4 dana smete da ga držite u frižideru, a u zamrzivaču (što se uopšte ne preporučuje jer gubi ukus), maksimalno tri do četiri meseca.

 

Kako se podgreva?

 

Nutricionistkinja Beti Gold kaže da zapravo ovu namirnicu uopšte ne bi trebalo ponovo zagrevati.

 

“Podgrejani pirinač, ako se to radi pogrešno, može da razvije bakteriju “Bacillus cereus” koja uzrokuje trovanje hranom”, rekla je i preporučila nekoliko “bezbednih” načina.

 

“Da biste smanjili šanse za razvoj bakterija, pirinač ohladite tako što ćete ga podeliti u plitke posude za hranu s poklopcem.”

 

Napominje i da ovu namirnicu treba čuvati na temperaturi od 4 stepeni C ili nižoj, a ako je duže od dva sata stajala napolju – bacite je!

 

Pirinač
foto: Profimedia

Kako se podgreva u mikrotalasnoj?

 

Skinite poklopac s posude. Na svaku šoljicu pirinča dodajte 1 do 2 kašike vode. Poklopite i zagrevajte u mikrotalalasnoj 3 do 4 minuta.

 

Kako se podgreva u tiganju?

 

Prebacite pirinač u tiganj sa uljem i stalno mešajte na umerenoj vatri. Viljuškom razbijte sve grumenčiće i vodite računa da se svuda ravnomerno zagreje.

 

Kako se podgreva na pari?

 

Pirinač prebacite u posudu u koji ste stavili 1 do 2 kašike putera ili ulja. Dodajte 1 do 2 kašike vode na svaku šoljicu pirinča i ostavite da se lagano kuva. Poklopite i povremeno promešajte. Nakon što voda proključa, pirinač je zagrejan.

 

Kako podgrejati zamrznuti pirinač?

 

Pirinač u posudi poprskati kašikom, dve vode po šoljici pirinča. Posudu prekrijte vlažnim papirnatim ubrusom i stavite u mikrotalasnu rernu na visoku temperaturu 1 do 3 minuta. Izvadite i lagano usitnite viljuškom, pa vratite u mikrotalasnu.

 

 

 

 

 

makonda-tracker