NAUKA DOKAZALA

UBLAŽAVA BOLOVE, čuva VID i podstiče rad MOZGA: Zašto treba svakog dana popiti jednu ČAŠU SOKA OD JAGODE?

0

Svo crveno voće je blagotvorno za organizam, a jagode su među najzdravijima

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Na rafovima prodavnica i pijaca već uveliko se nalaze sočni i slatki crveni plodovi, jagode. One imaju niz blagodeti po ljudski organizam, a možete ih jesti sveže, u soku, kolačima ili kao dodatak smutijima. 

 

Jagode su pune esencijalnih nutrijenata, vlakana, vitamina C, folne kiseline i kalijuma. Sadrže i male količine gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora, selena, te vitamina B, K i E.

 

 

Iako svako voće ima određene komponente važne za razne funkcije našeg tela, jagode su specijalne zbog svojih hidratantnih, hranljivih i energetskih karakteristika, obezbeđuju jednostavne šećere, bogate su mineralima i osnažuju naš imunosistem.

 

Studija objavljena u magazinu Journal of Molecular Sciences predlaže da redovno jedemo namirnice bogate vitaminom C, poput jagoda, jer tako možemo poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

 

Jagode
foto: Malivan_Iuliia/Shutterstock

 

Važno je naglasiti da samo sveže i smrznute jagode sadrže pregršt korisnih sastojaka koji doprinose zdravlju, dok prerađeno voće gubi većinu njih, pa možda čak i sve nutritivne vrednosti.

 

Kako utiču sveže jagode na vaš organizam?

 

Odlične su za mozak

 

Zbog velike količine vitamina E jagode podstiču obnavljanje moždanih ćelija. Obnavljaju neurone, sprečavaju demenciju, imaju protivupalna svojstva i štite od nastanka raka.

 

jagoda čizkejk, Čizkejk sa jagodama, čizkejk u čaši, jagode
foto: Shutterstock

 

Snižavaju nivoa šećera u krvi

 

Jagode su voće koje ima nizan glikemijski indeks. Zbog toga su dozvoljene u mnogim dijetama i specifičnim planovima ishrane, navodi se u studiji objavljenoj u magazinu "Antioxidans and Nutrients".

 

Blagotvorne su i za oči

 

Jagode pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka slepila kod starijih osoba. Svakodnevnom konzumacijom tri ili više ovih voćkica moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 odsto. 

 

jagode, Jagode
foto: Shutterstock

 

Jagode su prirodan analgetik


Jagode imaju i svojstva analgetika, pa ako vas zaboli glava ne posežite za aspirinom već pojedite jagode. Jagode sadrže prirodne salicilate.

 

Podstiču rad creva 


Antioksidansi sadržani u ovom voću pomažu u apsorpciji hranljivih materija, dok su vlakna ključna za regulisanje varenja. One skupljaju vodu u probavni trakt i tako pomažu da se nutrijenti lakše razgrade. 

 

Ako želite da sačuvate zdravlje dovoljno je da tokom dana izmiksirate šaku ovog ukusnog voća, dodate malo vode i dobićete ukusan i zdrav sok koji će vam pomoći da ostanete zdravi i vitalni što duže. 

 


 

makonda-tracker