MOĆ PRIRODE

Bagremov, lipov, šumski, kestenov...Saznajte koji prirodni MED vam može pomoći kod određenih zdravstvenih tegoba

0

Uz apiterapiju već sutra možete prevenirati mnogobrojne tegoba, a osećaj energičnosti, raspoloženja i zdravlja vas neće napuštati.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Iako od davnina znamo da je organski med, proizvod medonosnih pčela veoma blagotovoran po čitav organizam. Veoma je moćan antioksidans, sprečava prehlade, jača imunitet, suzbija bakterijske i virusne infekcije, a terapija je stručno zove apiterapija.

 

Med se sastoji od fruktoze, saharoze, glukoze, vode i vitamina, minerala i oligoelemenata. Taj odnos je različit u zavisnosti od vrste i kvaliteta meda, a upravo se tome i radi u ovom tekstu.

 

Svaki prirodni med i posebne karakteristike za mnogobrojne zdravstvene tegobe, a od toga i zavisi koji ćete konzimirati.

 

LIPOV MED

 

Ovaj med ima jako antiseptičko dejstvo, a pritom i umiruje grlo, želudac. Možemo ga koristiti kod prehlade, gripa, respiratornih tegoba, ali infekcija koje izazivaju streptokoki, stafilokoki. Lipov med će podstaći znojenje i pogodan je tokom temperature.

 

Med i orasi
foto: Profimedia

 

BAGREMOV MED

 

On je fantastična za ljude koji imaje smetnje sa probavnim traktom, deluje umirujuće, balansira čitav organizam svojim lekovitim svojstvima. Usled visokog sadržaja fruktoze mogu ga konzumirati i dijabetičari u ograničenim količinama.

 

ŠUMSKI MED

 

On sadrži 15 puta više mineralnih sastojaka o cvetnih vrsta. Bogat je gvožđem, solima, te se preporučuje za ginekološke tegobe, jačanje krvi, anemiju, procesu rasta.

 

KESTENOV MED

 

Njega ćete prepoznati po specifičnom i jakom mirisu, gorčeg je i aromatičnijeg ukusa. Može pomoći kod tegoba sa želucem, žuči, čireva, žutice, bakterija u mokraćnim kanalima.

 

U grobovima egipatskih kraljeva prvi put su pronađeni ćupovi sa medom, a nakon toga postao je neizostavan sastojak u alternativnoj medicini, kozmetologiji, farmaciji. 

 

Ogranski med se spominje i u drevnoj kineskoj medicini, a u ajurvedi “Knjizi života” smatra  se eliksirom mladosti, zdravlja i lepote.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker