Neke od ovih namirnica mogu da traju godinama, a za jednu se veruje da je jestiva zauvek
Ukoliko su pravilno skladištene, ove namirnice zadržavaju svoje hranljive materije i ostaju jestive, bez štetnih bakterija i gljivica, veoma, veoma dugo.
- Beli pirinač
Istraživanja su pokazala da beli pirinač zadržava sve hranljive sastojke čak i ako ste na 30 godina odloži u zatvorenu posudu bez kiseonika na temperaturi ispod 4 stepena Celzijusovih, dok smeđi pirinač može da traje najviše šest meseci zbog svojih prirodnih ulja.
- Med
Ova namirnica obično se naziva jedinom hranom koja traje večno, zahvaljujući hemikalijama koje ulaze u njen sastav. Naime, nektar iz cveća meša se s pčelinjim enzimima, što menja strukturu nektara i deli ga na proste šećere. Zbog malog udela vode i visokoh udela šećera, bakterijama je onemogućeno da rastu i razvijaju se.
Arheolozi su 2015. godine pronašli med star tri hiljade godina prilikom iskopavanja jedne staroegipatske grobnice i bio je ― jestiv!
- Sirće
Budući da se sirće proizvodi upotrebom bakterije iz roda Acetobacter, odnosno bakterija sirćetne kiseline, ono se neretno smatra pokvarenim vinom. Tako se druge bakterije teško razmnožavaju i ova namirnica može da traje veoma dugo, što posebno važi u slučaju belog. Ostala sirća mogu da promene boju ili da provedu sediment, ali to uglavom ne utiče na njihovu jestivost, već na izgled i, eventualno, ukus.
- Šećer i so
Poznato je da ove namirnice izvlače vodu, pa ako bakterije počnu da rastu jednostavno se ― isuše! To je jedan od razloga za što se šećer upotrebljava pri pripremi džema, odnosno so kada se pravi šunka.
Ukoliko ih sipate u hermetički zatvorenu posutu, mogu da traju veoma dugo. Ipak, imajte na umu aditivi poput joda mogu da im smanje rok trajanja.
- Suve mahunarke
Prilikom isušivanja sočiva, graška i drugih mahunarki, raste njihova koncentracija šećera, smanjuje se udeo vode i bakterijama i gljivicama je onemogućeno da se razvijaju, dok se parališu enzimi. Ukoliko ih držite u posudama koje su hermetički zatvorene, mogu da opstanu godinama i sačuvaju proteine. Ako pak budu u kontaktu s vodom, neće preživeti više od nekoliko meseci.