PAŽLJIVO

ZNATE LI KOJI JE KRAJNJI ROK KOZMETIKE? Neki proizvodi se mogu pokvariti ranije, proverite maskaru i olovku za oči!

0

Većina ajlajnera ima prilično pristojan vek trajanja - do godinu dana ili više, kaže šminkerka Dženi Patinkin.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Svaki kozmetički proizvod ima naznačen rok trajanja odnosno do kada treba da se potroši.

 

Rok  trajanja za neke proizvode može biti duži ili kraći, a to zavisi i od našeg ponašanja. Na ambalažama ćete primetiti ikonicu i broj iza kog stoji slovo M. Ta sličica prikazuje broj meseci do kada bi proizvod trebalo potrošiti nakon otvaranja.

 

1. Olovka za oči

 

Većina ajlajnera ima prilično pristojan vek trajanja - do godinu dana ili više, kaže šminkerka Dženi Patinkin. Ali, ako je proizvod toliko suv do te mere da se smanjuje, verovatno je vreme da ga bacite.

 

2. Maskara

 

Maskara ima kratak rok trajanja. Budući da se bakterije mogu lako pojaviti na četkici, a time i u samoj tubi, bilo bi poželjno da je menjate svaka tri do četiri meseca. Najlakši način da proverite je li maskara prestara ili "zagađena" je da je pomirišete. Ako ima kiseli miris, bilo bi dobro da je bacite, savetuje Patinkin.

 

šminka, šminkanje, korektor, četkice za šminkanje
foto: Shutterstock

 

3. Karmin

 

Oni imaju poprilično dug rok trajanja. Često zato što su izrađeni od konzervansa koji im sprečavaju oksidaciju ili stvrdnjavanje, kaže šminkerka. Međutim, ako primetite da se ruž ne nanosi lepo i glatko na usne, trebalo bi ga baciti.

 

4. Puderi, korektori i hajlajteri

 

Na njihov rok trajanja mnogo utiče vaše ponašanje. Nakon svake upotrebe važno je dobro zatvoriti poklopac i staviti ih na mesto kontrolisane temperature i svetlosti.

 

"Kad se zagreju i potom ohlade, sastojci se mogu odvojiti i promeniti konzistenciju. Ako do njih dođe previše svetla, mogu da oksidiraju i da promeniti boju" - otkrila je šminkerka i dodala da oni mogu trajati i duže od označenog roka i da proveravate ove proizvode svakih 12 do 18 meseci. Ako primetite znakove užeglosti, bacite ih.

 

 

 

makonda-tracker