da li ste znali?

OVAJ NEOBIČNI, ZDRAVI RECEPT JOŠ NISTE PROBALI? Na ovaj način napravite ČIPS do pomorandže

0

Obožavate grickalice, ali ne smete da unosite toliko masti? Ovo je prava alternativa.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Stručnjaci kažu da prosečan plod pomorandže sadrži čak 93% preporučene dnevne količine vitamina C koju treba da unesemo u organizam.

 

Zahvaljući tom antioksidansu, ojačaćemo svoj imunološki sistem – vitamin C stimuliše nastanak i poboljšava rad belih krvnih zrnaca, uključujući i one koji organizam brane od virusa i bakterija.

 

Antioksidansi sprečavaju oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali, poput duvanskog dima ili radijacije. Indirektno, grickanje pomorandži će se odraziti i na izgled naše kože (koja će ostati zdrava i blistava), a povoljno će uticati i na rad srca i prevenciju brojnih bolesti.

 

Pa nisu li ovo dovoljni razlozi (a pritom nismo sve ni nabrojali) da se već danas “bacite” na ovo voće?

 

foto: Shutterstock

Zato vam danas donosimo jednu ideju kako još možete da jedete pomorandže, ako su vam pomalo dosadile ili ste u potrazi za novim zdravim grickalicama – čips od pomorandže.Naime, ohlađeni citrusni čips, neodoljivo hrskav i mirisan, odličan je i zbog toga što ga možete odložiti u posude s poklopcem i čuvati na sobnoj temperaturi do mesec dana.

 

Kako spremiti čips od pomorandže:

 

Zagrejte rernu na 175 stupnjeva, a na pleh položite rešetku.Dve veće pomorandže nareži na kolutove debljine 3 – 4 mm. Budi pažljiva i strpljiva kako bi svi kolutovi bili lepog i jednakog oblika i debljine.Poređajte kolutove pomorandže na rešetku u jednom sloju i sušite do četiri sata, sve dok ne postanu hrskave.Ohladite i odložite u posude, ili odmah uživajte u ovoj zdravoj poslastici.

 

 

 

makonda-tracker