trikovi za domaćice

Šta kad vam u kuhinji zafali SODA BIKARBONA? Marta Stjuart ima savete čime ćete je najefikasnije zameniti

0

Proverite kojim sastojcima iz svake kuhinje možete najbolje zameniti sodu bikarbonu onda kada vam zafali u pripremi omiljenog recepta

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Verovatno vam se nekada desilo da se dosetite recepta ili već krenete da pravite, recimo, kiflice ili slatkiš, a onda shvatite da vam fali jedan od ključnih sastojaka. Nekada je taj sastojak soda bikarbona, ali dobro je znati da ne morate odmah da trčite u prodavnicu kako biste je dokupili. Možda se baš u vašoj kuhinji nalazi efikasna zamena i odmah možete početi s pripremom recepta koji ćete pojesti u slast.

 

 

U onim receptima koji sadrže kisele sastojke potrebna je soda bikarbona, kao osnovni mineral koji deluje s kiselinom i "podiže" smesu tokom pečenja. Stručnjaci pak ističu da nema zamene koje se tačno poklapaju svojim sastavom, ali da postoje sastojci koji će vam pomoći u kritičnim situacijama. O nekima od njih pisala je i slavna kuvarica Marta Stjuart.

 

Marta Stjuart
foto: Profimeda

Jedna zamena za sodu bikarbonu jeste brašno koje se samo diže. Možete ga napraviti i sami: pomešajte šoljicu višenamenskog brašna sa kašičicom i po prašna za pecivo i četvrtinom kašičice soli.

 

Ako pravite kolače, dobra zamena su umućena belanca, koja se dodaju u smesu tik pre pečenja. Samo razdvojte žumanca i belanca i umutite ih u čvrst sneg. Ako u vašem receptu stoje dva jaja, trebalo bi da dodate još koje.

 

Najbolja opcija je prašak za pecivo.

 

prašak za pecivo
foto: Shutterstock

Ako vaš recept traži kašičicu sode bikarbone, zamenite je s triput više praška za pecivo. Kako vam tu fali i kiseli sastojak, dodajte kašičicu limunovog soka ili jogurta. Ovo će biti aktivni sastojak za dizanje testa! 

 

Važno je znati: prašak za pecivo i soda bikarbona nisu isti i ne mogu se tek tako zamenjivati u receptima, jer deluju drugačije.

 

 

makonda-tracker