Proverite kojim sastojcima iz svake kuhinje možete najbolje zameniti sodu bikarbonu onda kada vam zafali u pripremi omiljenog recepta
Verovatno vam se nekada desilo da se dosetite recepta ili već krenete da pravite, recimo, kiflice ili slatkiš, a onda shvatite da vam fali jedan od ključnih sastojaka. Nekada je taj sastojak soda bikarbona, ali dobro je znati da ne morate odmah da trčite u prodavnicu kako biste je dokupili. Možda se baš u vašoj kuhinji nalazi efikasna zamena i odmah možete početi s pripremom recepta koji ćete pojesti u slast.
U onim receptima koji sadrže kisele sastojke potrebna je soda bikarbona, kao osnovni mineral koji deluje s kiselinom i "podiže" smesu tokom pečenja. Stručnjaci pak ističu da nema zamene koje se tačno poklapaju svojim sastavom, ali da postoje sastojci koji će vam pomoći u kritičnim situacijama. O nekima od njih pisala je i slavna kuvarica Marta Stjuart.
Jedna zamena za sodu bikarbonu jeste brašno koje se samo diže. Možete ga napraviti i sami: pomešajte šoljicu višenamenskog brašna sa kašičicom i po prašna za pecivo i četvrtinom kašičice soli.
Ako pravite kolače, dobra zamena su umućena belanca, koja se dodaju u smesu tik pre pečenja. Samo razdvojte žumanca i belanca i umutite ih u čvrst sneg. Ako u vašem receptu stoje dva jaja, trebalo bi da dodate još koje.
Najbolja opcija je prašak za pecivo.
Ako vaš recept traži kašičicu sode bikarbone, zamenite je s triput više praška za pecivo. Kako vam tu fali i kiseli sastojak, dodajte kašičicu limunovog soka ili jogurta. Ovo će biti aktivni sastojak za dizanje testa!
Važno je znati: prašak za pecivo i soda bikarbona nisu isti i ne mogu se tek tako zamenjivati u receptima, jer deluju drugačije.