pripazite

VITKA FIGURA NIJE JEDINI RAZLOG: Zbog ovih bitnih stavki ne bi trebalo jesti nakon 18 sati!

0

Rezultati će biti veoma brzo vidljivi

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Najnovije američko istraživanje pokazalo je da vreme konzumiranja obroka može uticati na kardiometaboličko zdravlje žena, odnosno da je unos većeg broja kalorija nakon 18 sati povezan s lošijim zdravljem kardiovaskularnog sastava.

 

Nedavno sprovedena studija upućuje na to da konzumiranje obroka ranije tokom dana može pridoneti gubitku kilograma, za razliku od jedenja kasnije tokom dana koje utiče na debljanje i usporava metabolizam.

 

I ranija istraživanja pokazala su da kasniji obroci povećavaju markere upale koji su obično povezani s razvojem dijabetesa i bolesti srca, a neke druge studije, sprovedene na laboratorijskim miševima i ljudima, pokazale su da planiranje obroka u određeno vreme može pridoneti kontroli šećera u krvi, prenosi "Medical News Today".

 

foto: Profimedia

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Američke udruge za srce (AHA) u Philadephiji, upućuju na to da konzumiranje veće količine kalorija u večernjim satima može negativno uticati na kardiovaskularno zdravlje žena. Glavni autor studije je doktorka Nour Makarem, zdravstvena saradnica na Univerzitetu Columbia. Makarem i njene kolege godinu dana pratili su dijetetske navike 112 žena prosečne dobi od 33 godine.

 

 Kod ispitanica su se pratili krvni pritisak, holesterol, šećer u krvi, telesna aktivnost, ishrana, telesna težina i pušačke navike. Na temelju tih faktora lekari su izračunali kardiovaskularni zdravstveni rezultat za svaku od njih.

 

Manje kalorija uveče smanjuje kardiovaskularni rizik

 

Studija je pokazala da su ispitanice koje su konzumirale više kalorija nakon 18 sati bile sklonije lošijem kardiovaskularnom zdravlju.

Naime, kod onih koje su veću količinu hrane unosile kasnije pogoršavali su se kardiovaskularni rizični faktori. Uočen je porast krvnoga pritiska, visine šećera u krvi, kao i telesne mase. Zapravo, za svakih jedan posto porasta unosa kalorija nakon 18 sati u istoj je meri opadao rezultat njihova kardiovaskularnog zdravlja.

 

foto: Profimedia

 

 

 

makonda-tracker