moćan ukus

SADA I DIJABETIČARI MOGU DA UŽIVAJU U NJOJ: Niskokalorična i slasna Saher torta BEZ ŠEĆERA (RECEPT)

0

Najpoznatija čokoladna torta svih vremena u nešto drugačijem "ruhu".

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Postoje razne varijacije "originalnog" recepta ovog bečkog slatkiša jednostavne pripreme a mi vam dajemo jednu niskokaloričnu.

 

Idealna je za sladokusce koji paze na liniju, a mogu da je jedu i dijabetičari. Naravno, pod uslovom da se zadrže na jednom parčetu koje sadrži 222 kalorije.

 

Sastojci:

 

Kora:

 

  • 6 jaja
  • 100 g brašna
  • 140 g margarina
  • 15 ml tečnog veštačkog zaslađivača
  • 160 g čokolade za dijabetičare
  • ½ praška za pecivo

 

Premaz:

 

  • 200 g marmelade za dijabetičare (od kajsija, višanja...)

 

Za glazuru:

 

  • 50 ml malomasnog mleka
  • 100 g čokolade za dijabetičare

 


Priprema

 

Kora

 

Žumanca razmutiti sa veštačkim zaslađivačem. Penasto umutiti margarin, pa ga umutiti sa žumancima. Dodati rastopljenu čokoladu i dobro umutiti. Belanca ulupati u čvrst sneg, pa ih lagano sjediniti sa smesom od žumanaca.

 

Postepeno dodavati brašno, prosejano sa praškom za pecivo i dobro umutiti. U nauljen i pobrašnjen okrugli kalup prečnika 26 cm izliti smesu i poravnati. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180ºC, otprilke 35 minuta (proveriti čačkalicom). Pažljivo izvaditi koru i, dok je još vruća, poprečno je preseći na dva jednaka dela.

 

Premaz:

 

Marmeladu zagrejati na tihoj vatri da se malo „proredi“. Obilno premazati jednu koru, pa je poklopiti drugom i premazati celu tortu marmeladom. Tortu staviti u frižider na nekoliko sati.

 

Glazura: Na tihoj vatri zagrejati mleko i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Neprestano mešati dok se čokolada ne rastopi i smesa počne da se zgušnjava. Preliti preko torte, poravnati i vratiti u frižider do služenja.

 

 

makonda-tracker