Najpoznatija čokoladna torta svih vremena u nešto drugačijem "ruhu".
Postoje razne varijacije "originalnog" recepta ovog bečkog slatkiša jednostavne pripreme a mi vam dajemo jednu niskokaloričnu.
Idealna je za sladokusce koji paze na liniju, a mogu da je jedu i dijabetičari. Naravno, pod uslovom da se zadrže na jednom parčetu koje sadrži 222 kalorije.
Sastojci:
Kora:
- 6 jaja
- 100 g brašna
- 140 g margarina
- 15 ml tečnog veštačkog zaslađivača
- 160 g čokolade za dijabetičare
- ½ praška za pecivo
Premaz:
- 200 g marmelade za dijabetičare (od kajsija, višanja...)
Za glazuru:
- 50 ml malomasnog mleka
- 100 g čokolade za dijabetičare
Priprema
Kora
Žumanca razmutiti sa veštačkim zaslađivačem. Penasto umutiti margarin, pa ga umutiti sa žumancima. Dodati rastopljenu čokoladu i dobro umutiti. Belanca ulupati u čvrst sneg, pa ih lagano sjediniti sa smesom od žumanaca.
Postepeno dodavati brašno, prosejano sa praškom za pecivo i dobro umutiti. U nauljen i pobrašnjen okrugli kalup prečnika 26 cm izliti smesu i poravnati. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180ºC, otprilke 35 minuta (proveriti čačkalicom). Pažljivo izvaditi koru i, dok je još vruća, poprečno je preseći na dva jednaka dela.
Premaz:
Marmeladu zagrejati na tihoj vatri da se malo „proredi“. Obilno premazati jednu koru, pa je poklopiti drugom i premazati celu tortu marmeladom. Tortu staviti u frižider na nekoliko sati.
Glazura: Na tihoj vatri zagrejati mleko i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Neprestano mešati dok se čokolada ne rastopi i smesa počne da se zgušnjava. Preliti preko torte, poravnati i vratiti u frižider do služenja.