Krompir će dugo sačuvati svežinu kada se čuva neoljušten, ali kada se oljušti, treba ga odmah konzumirati.
Postoji nekoliko načina da oljušteni krompir održali svežim, prenosi Stvar ukusa. Kada se nešto poremeti i gosti vam jave da kasne, a vi ste već oljuštili krompir, treba da ih stavite u duboku posudu sa hladnom vodom. Obavezno treba da budu potopljeni u vodi, da ne bi pocrneli odozgo.
Ipak, kada vam gosti kažu da ne dolaze, treba da nađete drugi način za čuvanje oljuštenog krompira. Jedan od načina da sačuvate oljušteni krompir je da ga stavite u čistu vodu i ostavite u frižider, na taj način možete da ga čuvate do 24 sata. Sledećeg dana možete da izbacite vodu, operete krompir i pržite ga. Na ovaj način mogu da se čuvaju i kada su isečeni
kao pomfrit.
Drugi način je da ga blanširate i zamrznete. Isecite krompir za pomfrit i ugrejte masnoću u fritezi; to može da bude i specijalna masnoća za fritezu. Masnoću ugrejte na 180 stepeni, blanširajte krompir oko 2-3 minuta, a zatim ga stavite na kuhinjski ubrus i ostavite u plehu ili poslužavniku da se ohlade.
Kada se krompir potpuno ohladi, zatvorite ga dobro u kesu za zamrzivač i stavite u komoru ili u zamrzivač da se zamrzne. Na ovaj način je čak ukusniji kada se isprži.