Ime mu potiče od jednog erdeljskog plemena iz istočne Transilvanje koje Mađari zovu Sekelji. Međutim, druga verzija kaže da je ime gulaša navodno je nastalo po mađarskom novinaru Josefu Sekelju koji je hteo da naruči večeru u krčmi, ali s obzirom na to da je bilo veoma kasno, većina jela bila je rasprodata.
Rečeno mu je da imaju samo kiseli kupus i svinjsko meso, pa je on tražio da kuvar pomeša sastojke i napravio večeru na brzinu.
Sastojci (za 4 osobe):
1 kg junetine bez kostiju
2 velika luka
2 čena belog luka
2 kašike masti
mleveni kim
1 puna kašika slatke mlevene crvene paprike
so
biber
1 kašika pirea od paradajza
2 krompira srednje veličine
500 g kiselog kupusa
malo šećera
150 g masnijeg kiselog mleka
Napravite kosovsku filiju i raspamrtite vaše ukućane: Pita sa ukusom ljubavi (RECEP)
Priprema:
Meso operite, dobro osušite i isitnite na krupnije kocke. Luk i beli luk oljuštite, pa luk nasecite na kolutiće, a beli luk sitno iseckajte. U šerpi, na masti, naglo propržite deo po deo junetine.
Potom vratite meso u šerpu, dodajte luk, beli luk, kim, papriku, so, biber i pire od paradajza. Sve dobro izmešajte, pa podlijte vodom (ili goveđom supom, biće ukusnije), tako da meso bude sasvim potopljeno. Kuvajte četrdesetak minuta u poklopljenoj šerpi.
Mesu potom dodajte oljušteni, narendani krompir, kiseli kupus, so, biber i malo šećera, pa sve to dinstajte još 40 minuta. Kiselo mleko promešajte viljuškom, tako da bude kremasto, pa ga stavite na gotov sekelji gulaš. Poslužite ga uz kuvani slani krompir ili njoke.
Vreme pripreme: 30 minuta, 480 kcal