recept

Tart od limuna: Jednostavna i elegantna poslastica koja će vas rashladiti tokom letnjih dana

0

Ovaj jednostavan i elegantan slatkiš obavezan je u literaturi za sve mlade kuvarice...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Za 12 parčića ove poslastice, koja će vas rashladiti i zasladiti tokom toplih letnjih dana, potrebni su vam sledeći sastojci, piše Lepa i Srećna.

 

Za testo:

 

80 g šećera
140 g putera
jaje
rendana kora jednog limuna
so
250 g brašna

 

Za fil:

 

jaje
1 žumance
2 kašike šećera
150 g slatke pavlake
sok 2 limuna
sok jedne pomorandže

 

Priprema:

 

Za sipkavo testo lagano umutite puter sa 80 g šećera. Dodajte jaje, rendanu koru limuna, prstohvat soli i na kraju brašno. Sve brzo umestite u glatko testo, zamotajte u foliju i oko 30 minuta ostavite u frižideru.

 

Kalup za tortu (o 24 cm) podmažite. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Testo rastanjite i položite ga u kalup, sa ivicama podignutim uz rub. Testo na više mesta probodite viljuškom. Prekrijte masnim papirom i opteretite ga sa nekoliko oraha u ljusci ili zrnima pasulja.

 

Testo pecite oko 20 minuta. Izvadite. Sklonite orahe i papir. Ostavite da se testo ohladi. Temperaturu rerne smanjite na 180 stepeni. Za fil penasto umutite jaje, žumance i 2 kašike šećera. Dodajte slatku pavlaku. Fil začinite sokom limuna i pomorandže. Krem dobro promešajte i ravnomerno premažite preko testa. Zatim tart dopecite u rerni još 30 minuta. Eventualno, pred kraj pokrijte masnim papirom. Kolač od limuna servirajte dobro rashlađen.

 

Vreme pripreme: 95 minuta + za hlađenje 30 minuta

 

 

 

makonda-tracker