bogatstvo ukusa

Hrana koja odiše luksuzom: Ova 3 jela bila su nezamenjiva na srpskom dvoru (RECEPT)

0
Mnogi su zaboravili stare recepte koji su nekada bili odraz prestiža i moći, a danas su svima dostupni.

 

foto: Profimedia

 

Biftek sa belim lukom


Ovaj recept datira sa kraja XIII veka.
Iseckati srednje komade junećeg bifteka u potopiti u rasol od kupusa da odstoje jedan dan. Onda se izvade, prosuše se i istrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako pripremljeno meso se peče na žaru. Gotovo meso se preliva sosom od crnog vina, meda, pečuraka i kupina koji se pšeničnim brašnom povezuje do srednje gustine.

 

Taljatele sa biftekom i tikvicama po receptu Vesne Dedić (VIDEO)

 

E sad, ovako dobra hrana mora i da se zalije. Izbor pića nije bio tako veliki, ali se pilo kvalitetna "kapljica". Na dvoru je, medovina (alkoholni napitak od meda) bila glavno piće, a točilo se i pivo koje se u Istočnoj Srbiji zvalo "alovina". Ipak, upravo su preci cara Dušana u Srbiji ustanovili vinogradarstvo, a čak je i postojao zakon kojim se zabranjivalo dodavanje vode u vino. Car Dušan je imao veliki podrum u okolini Prizrena, pa se na njegovom dvoru točila "dobra vinska kapljica".

makonda-tracker