Recept za vegansku tortu s jagodama
Rezultat je prelepa torta koju možete podeliti nakon romantične večere i nazdraviti za još mnogo godina ljubavi!
Kora:
Sastojci:
1 šolja badema
2 supene kašike sirupa od agave
2 kafene kašičice vanila ekstrakta
1/4 kafene kašičice himalajske soli
1 supena kašika kokosovog ulja
Priprema:
U multipraktiku isitnite bademe pa dodajte sirup od agavea, vanilla ekstrakt, so i kokosovo ulje. Mutite nekoliko sekundi dok se sve lepo ne izmeša. Koricu prebacite u pleh i lepo prstima pritisnite da se izravna (ovo je mera za pleh prečnika 16 cm). Čuvajte je u frižideru dok ne napravite krem.
Slatkiš koji će biti glavni na vašoj trpezi: Napravite pišinger (RECEPT)
Krem:
Sastojci:
2 šolje indijskog oraha potopljenog 2 sata u vodi
3 kašike meda
1 kašičica vanilla ekstrakta
1/4 kašičice soli
2 kašike soka od limuna
1/4 šolje otopljenog kokosovog ulja
125 gr seckanih jagoda
Priprema:
U multipraktiku umutite indijske orahe dok se ne pretvore u puter. Dodajte med i kokosovo ulje pa mutite još desetak sekundi dok se lepo ne izmešaju. Dodajte limunov sok, vanilu i so i mutite još desetak sekundi, odnosno dok ne dobijete kremastu masu. Krem prebacite u činiju, dodajte seckane jagode i izmešajte kašikom. Krem sipajte u pleh preko korice i vratite u frižider.
Žele od jagoda:
Sastojci:
125 gr jagoda
1/4 šolje vode
1 kašika meda
1 kašičica agar agara
Priprema:
U multipraktiku umutite jagode sa vodom dok se potpuno ne isitne. Prebacite ih u manju šerpu i dodajte med i agar agar. Mutite na srednjoj temperaturi dok se agar agar potpuno ne istopi. Žele sipajte preko krema i ostavite da se stegne i ohladi. Tortu čuvajte u frižideru.
Imajte u vidu da posle dva ili tri dana krem i žele počnu lagano da se suše tako da je preporučljivo tortu pojesti što pre. Ukoliko želite, tortu možete ukrasiti seckanim jagodama, čokoladom ili malinama.