Ćilav (iranski pilav) s bademom
Sastojci:
2 čaše basmati pirinča (1/2 čaše po osobi)
1 litar vode
2 - 3 kašike maslaca
100 g badema isečenog na listiće
So
Priprema:
Pirinač uveče potopiti u mlaku, slanu vodu. Ujutru ga oprati i ocediti. Staviti litar vode da provri, posoliti i u njega spustiti oceđen pirinač. Promešati jednom do dva puta rešetkastom kašikom, a nakon šest minuta vrenja pirinač ocediti i preliti čašom hladne vode.
U šerpu staviti trećinu pilava pa posuti maslacem, ponovo staviti pilav, maslac i na kraju pilav i komadiće maslaca. Pirinač poklopiti i držati na sasvim tihoj vatri dok se maslac ne istopi.
Glumica obožava specijalitet iz Antepa: Feriha ovako sprema bejran čorbu (FOTO)
Badem kratko prepeći na maslacu i njime obložiti činiju za serviranje, potom sipati pirinač i dobro poravnati. Na kraju činiju poklopiti plitkim tanjirom i okrenuti da ćilav ostane na njemu. Kome je jednostavnije listiće badema može da umeša u pirinač pre nego što ga sastavi sa maslacem.