Probajte

Na iranski način: Pilav po receptu majke sultanije (FOTO)

0
Nebahat Čehre je poznata po umerenosti u svemu, pa i u hrani. Voli da kuva i nekada je u svom domu sama pripremala večere za bliske prijatelje...
foto: Instagram
foto: Instagram

Slavna turska glumica Nebahat Čehre kod nas je popularnost stekla ulogom Firdevs u "Zabranjenom voću", a posebno kao Valide Sultan (Sultanija Majka) u "Sulejmanu Veličanstvenom", piše Lisa. Iako ima 72 godine, Nebahat izgleda savršeno, pa još uvek bez pardona na plaži nosi bikini, a u javnosti duboki dekolte, kao što je to nedavno učinila na Nedelji mode u Istanbulu.

 

Ezelovo omiljeno jelo: Režim ishrane promenio sam zbog žene, i najviše volim kada mi spremi ovo! (FOTO)

 

Mladoliki izgled, tvrdi glumica, duguje pre svega genima, ali je mnogo onih koji ne veruju u tu priču, ubeđeni da je estetska medicina tu dobro umešala prste. Možda i jeste, ali sigurno je i do prirode, a i načina života. Naime, Nebahat je poznata po umerenosti u svemu, pa i u hrani. Voli da kuva i nekada je u svom domu sama pripremala večere za bliske prijatelje:

Svemu pristupam sistematski, pa i kuvanju. Najpre odlučim šta ću da kuvam, zatim napravim spisak potrebnih namirnica, sutradan idem u nabavku i tek sledećeg dana kuvam. Jer kad sve teče bez problema i žurbe, zadovljstvo se mnogostruko uvećava."

Ipak, kaže, zadnjih godina gostima naručuje hranu iz proverenih restorana. A za sebe kuva samo ono što se jednostavno i brzo priprema:

Jedno od najdražih mi je ćilav sa bademom", otkrila je u jednoj kulinarskoj emisiji i pred kamerama pripremila taj iranski specijalitet.

 

Ćilav (iranski pilav) s bademom

 

A photo posted by NebahatÇehre (@nebahatcehreee) on

Sastojci:

 

2 čaše basmati pirinča (1/2 čaše po osobi)


1 litar vode


2 - 3 kašike maslaca


100 g badema isečenog na listiće


So

 

Priprema:

 

Pirinač uveče potopiti u mlaku, slanu vodu. Ujutru ga oprati i ocediti. Staviti litar vode da provri, posoliti i u njega spustiti oceđen pirinač. Promešati jednom do dva puta rešetkastom kašikom, a nakon šest minuta vrenja pirinač ocediti i preliti čašom hladne vode.

 

U šerpu staviti trećinu pilava pa posuti maslacem, ponovo staviti pilav, maslac i na kraju pilav i komadiće maslaca. Pirinač poklopiti i držati na sasvim tihoj vatri dok se maslac ne istopi.

 

Glumica obožava specijalitet iz Antepa: Feriha ovako sprema bejran čorbu (FOTO)

 

Badem kratko prepeći na maslacu i njime obložiti činiju za serviranje, potom sipati pirinač i dobro poravnati. Na kraju činiju poklopiti plitkim tanjirom i okrenuti da ćilav ostane na njemu. Kome je jednostavnije listiće badema može da umeša u pirinač pre nego što ga sastavi sa maslacem.

foto: Shutterstock

 

makonda-tracker