Bejran čorba
Sastojci:
1 do 1,5 kg jagnjećeg vrata, nogica i rebara
3,5 l tople vode
1 čaša pirinča
2 čaše vode
So i biber
Mlevena paprika u prahu (ljuta)
5 do 8 čenova belog luka
Malo maslaca ili jagnjeće masnoće
Priprema:
Jagnjetinu iseći krupnije i sat-dva držati u hladnoj vodi. Nakon toga je izvaditi, staviti u dublju šerpu, naliti toplom vodom (da bude četiri prsta iznad mesa) i kuvati na srednjoj vatri. Kašikom skupljati penu sve dok je ima, nakon toga šerpu poklopiti, pa kuvanje nastaviti na vrlo tihoj vatri vatri oko 3-4 sata. (U modernoj verziji meso kuvaju u ekspres loncu).
Kad je meso kuvano, procediti ga, odvojiti od kostiju i iskidati na komadiće. U vodi od mesa skuvati pirinač, u njega staviti otopljenu masnoću, a na kraju dodati mlevenu papriku u prahu, beli luk, biber i so. Pustiti da proključa pa dodati meso. Bejran čorbu servirati toplu. Po želji može se posuti seckanim peršunom.