Srpkinje su poznate po svojoj gostoprimljivosti, savršenim kulinarskim umećima, kao i sposobnostima da "ni od čega naprave nešto".
Skoro svaka žena od četrdeset i nešto godina u pola dana i noći, bez recepta ume da spremi ova jela:
1. Domaći hleb
Šta je tu teško? Stavite pola kilograma belog brašna, kašičicu soli, prstohvat šećera i malo kvasca. Dodate vodu i sve lagano umesite. Ostavite da dostoji sat - dva, pa onda radnu površinu pospete brašnom, istresete testo pa lagano mesite dok se ne stvori meka i topla loptica. Pečete na 200 stepeni, dvadesetak minuta.
2. Sarma
Kuća nije dom dok u njoj ne zamiriše domaća sarmica. Zato svaka Srpkinja ima svoj savršen omjer namirnica potrebnih za sarmu.
Najpopularniji zimski izvor C vitamina: Ovako se PRAVILNO kiseli kupus
20ak listova kiselog kupusa pakujete u male sarmice punjene kombinacijom mesa, luka, šargarepe i pirinča. Sve se to stavi u duboku šerpu i kuva se sa slaninicom na laganoj vatri (što duže - to bolje).
Tajna srpske domaćice: U sarmu uvek ide kombinacija mlevenog mesa (junetina/svinjetina sa vrlo malo suvog mesa), a u lonac sa sarmicama uvek se kuvaju svinjska dimljena koža ili nekoliko parčića slaninice.