Srpkinje su poznate po svojoj gostoprimljivosti, savršenim kulinarskim umećima, kao i sposobnostima da "ni od čega naprave nešto".
Skoro svaka žena od četrdeset i nešto godina u pola dana i noći, bez recepta ume da spremi ova jela:
1. Domaći hleb
Šta je tu teško? Stavite pola kilograma belog brašna, kašičicu soli, prstohvat šećera i malo kvasca. Dodate vodu i sve lagano umesite. Ostavite da dostoji sat - dva, pa onda radnu površinu pospete brašnom, istresete testo pa lagano mesite dok se ne stvori meka i topla loptica. Pečete na 200 stepeni, dvadesetak minuta.
2. Sarma
Kuća nije dom dok u njoj ne zamiriše domaća sarmica. Zato svaka Srpkinja ima svoj savršen omjer namirnica potrebnih za sarmu.
Najpopularniji zimski izvor C vitamina: Ovako se PRAVILNO kiseli kupus
20ak listova kiselog kupusa pakujete u male sarmice punjene kombinacijom mesa, luka, šargarepe i pirinča. Sve se to stavi u duboku šerpu i kuva se sa slaninicom na laganoj vatri (što duže - to bolje).
Tajna srpske domaćice: U sarmu uvek ide kombinacija mlevenog mesa (junetina/svinjetina sa vrlo malo suvog mesa), a u lonac sa sarmicama uvek se kuvaju svinjska dimljena koža ili nekoliko parčića slaninice.
3. Domaća kokošija supa
Gusta i žuta, puna svežeg povrća i dosta peršuna... Ova supa je lek, a to je i naučno dokazano. Prosečna Srpkinja je sprema onog momenta kada njeno dete kine, makar i slučajno. Brzo se sprema i izuzetno je hranljiva.
U prazan lonac stavite jednu glavicu crnog luka isečenu na četvrtine i pustite da luk pocrni sa svake strane. Zatim dodate vodu (gotovo do vrha lonca), piletinu, šargarepu, koren peršuna i kuvate pola sata. Zatim dodate testeninu i list peršuna i kuvate još desetak minuta... Začinite i servirate.
Tajna srpske domaćice: Crni luk ne čisti do kraja nego ostavi ljuske koje su pune vitamina i supu boje u crveno. Pred serviranje izvadi ljuske od luka da ukućani ne vide, jer neke stvari ipak moraju da ostanu tajna.
4. Kačamak
Doručak koji se jede isključivo nedeljom. Sprema se jednostavno. U ključalu vodu doda se so i kukuruzno brašno, umeša se u kašu a zatim se doda i malo maslaca pa se sve lagano ukuva.
Služi se sa domaćim kajmakom i sirom.
Tajna srpske domaćice: Uz ovaj doručak će obavezno da posluži i nekoliko kriškica domaćeg suvog mesa lagano zagrejanog na tiganju (čisto da kuća zamiriše).
5. Lenja pita od jabuka
Nema žene koja ne zna da spremi lenju pitu od jabuka. Izuzetno mekan i vazdušast kolač koji "miriše na kilometar". Savršena kombinacija brašna, šećera, jaja, mleka, jabuka i cimeta...
Recept koji ćete isprobati već danas: Najjednostavnija i najukusnija lenja pita
Tajna srpske domaćice: Ovaj kolač sprema isključivo kad kiša pada i kad dođu prvi hladni dani. Kuća tada postaje omiljena stanica njenim ukućanima.