Da li već spremate zimnicu?

Najpopularniji zimski izvor C vitamina: Ovako se PRAVILNO kiseli kupus

0
Pre nego što krenete u pripremu sarme, podvarka, morate spremiti kiseli kupus. Prvi korak - kupus ostavite da odstoji 2-3 dana...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

kupus mešanac (roze)

 

koren šargarepe

 

kuvana cvekla ili ren

 

Priprema:

 

Očistite ga od spoljnih listova i dela korena, pa ga operite. U izvađen koren sipajte so, ređajte glavice u bure s korenom nagore. Između celih glavica kupusa, stavljajte polutke i četvrtine glavica kupusa, koren šargarepe, kuvanu cveklu ili ren. Pritisnite daščicama i kamenom. Nalijte hladnom vodom. Prekrijte čistom krpom ili poklopcem.

 

Kiseli kupus, kefir i jabuke u borbi protiv šećera

 

Pretačite (crevom izvlačite vodu i vraćajte je nazad u bure) u početku dvaput nedeljno, a kasnije jednom nedeljno sve dok se ne ukiseli.

 

Napomena: za 50 kg kupusa potrebno je oko 800 gr soli.

makonda-tracker