Šljivar, cherry ili pelat

Italijanski specijaliteti ukusni i tokom zime: Nikad bolji sušeni paradajz u maslinovom ulju

0
Sušeni paradajz u maslinovom ulju odličan je i sa povrćem, te ispratite recept i omogućite sebi bezbroj ukusnih dana!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

paradajz (najčešće se koristi šljivar, cherry ili pelat)


beli luk


bosiljak


ruzmarin (sveži ili sušeni)


maslinovo ulje


so


biber


lovorov list


sveža majčina dušica po želji

 

Priprema:

 

Izaberite paradajz približno iste veličine kako bi se ravnomerno osušio. Pećnicu ugrejte na 100 stepeni Celzijusovih. Paradajz operite i osušite, obrišite ih krpom ili papirnim ubrusima. Na dno posude za pečenje stavi masni papir za pečenje. Paradajze isecite na četvrtine i složite na pleh.

 

Ručak u pikantnoj marinadi: Piletina s pivom? Nego šta!

 

Neoljušten beli luk složite između kriški paradajza. Posolite, pobiberite i poprskajte maslinovim uljem. Stavi u rernu na sušenje oko 3 - 4 sata. Zatim ugasite rernu i ostavite paradajz da se ohladi. U sterilisane tegle složite ruzmarin, ohlađen paradajz i oljušteni pečeni beli luk.

 

Dodajte po jedan lovorov list, listove svežeg bosiljka, svežu majčinu dušicu i na kraju prelite maslinovim uljem do vrha paradajza. Zatvorite i čuvajte u frižideru.

makonda-tracker