ODUŠEVIĆE VAS

Kolač za kojim ćete poludeti: Baklava sa lešnicima i čokoladom (RECEPT)

0
Na prvi zalogaj, ova poslastica će postati vaša omiljena
foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

1. Zagrejte rernu na 175°C. Pecite lešnike oko 12 minuta i ohladite. Skinite im ljusku pa u seckalici usitnite.

 

2. Čokoladu (gorko-slatku), 2/3 šoljice šećera i cimet izmiksajte dok čokolada i lešnici ne budu jednake veličine.

 

3. Premažite maslacem posudu za pečenje. Poslažite osam kora i premažite ih otopljenim maslacem. Stavite dve šoljice nadeva na kore. Premažite otopljenim maslacem i stavite još dve kore.

 

Novopazarske mantije po originalnom receptu: Ovom tradicionalnom jelu niko ne može da odoli!

 

Dodajte još dve šoljice fila. Stavite još dve kore premazane otopljenim maslacem i dve šoljice fila.Složite na to tri kore i premažite ih maslacem. Isecite baklavu na željene oblike.

 

4. Pecite baklavu 25 minuta, smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 50 minuta.

 

5. Zakuvajte vodu, med i dve šoljice šećera i kuvajte desetak minuta pa prelijte ispečenu baklavu.

 

Sastojci: 

 

450 g lešnika, sirovog

 

340 g čokolade

 

2 šoljice kristal šećera

 

1,5 kašika mleveog cimeta

 

250 g maslaca ili margarina

 

2 šoljice vode

 

1,5 šoljica meda

 

450 g kora za baklavu

makonda-tracker