1. Zagrejte rernu na 175°C. Pecite lešnike oko 12 minuta i ohladite. Skinite im ljusku pa u seckalici usitnite.
2. Čokoladu (gorko-slatku), 2/3 šoljice šećera i cimet izmiksajte dok čokolada i lešnici ne budu jednake veličine.
3. Premažite maslacem posudu za pečenje. Poslažite osam kora i premažite ih otopljenim maslacem. Stavite dve šoljice nadeva na kore. Premažite otopljenim maslacem i stavite još dve kore.
Novopazarske mantije po originalnom receptu: Ovom tradicionalnom jelu niko ne može da odoli!
Dodajte još dve šoljice fila. Stavite još dve kore premazane otopljenim maslacem i dve šoljice fila.Složite na to tri kore i premažite ih maslacem. Isecite baklavu na željene oblike.
4. Pecite baklavu 25 minuta, smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 50 minuta.
5. Zakuvajte vodu, med i dve šoljice šećera i kuvajte desetak minuta pa prelijte ispečenu baklavu.
Sastojci:
450 g lešnika, sirovog
340 g čokolade
2 šoljice kristal šećera
1,5 kašika mleveog cimeta
250 g maslaca ili margarina
2 šoljice vode
1,5 šoljica meda
450 g kora za baklavu