čik joj odolite

Za najsočniji dezert od jabuka se ne pravi testo: Sipani kolač se pravi na brzinu, a kuća miriše dva dana

0

Izgledom podseća na keks tortu, ali je ova brza, domaća poslastica zapravo od brašna i klasičnih sastojaka za kolače! 

Ilustracija za brzi kolač od jabuka
Ilustracija za brzi kolač od jabukafoto: Andriana Syvanych/Shutterstock

Jednostavna priprema, fenomenalan ukus koji nas podseća na jesenje i zimske dane i miris zbog kog niko neće moći da odoli... sve to i mnogo više je ovaj neodoljivi dezert!

 

Bilo koji kolač od jabuka i cimeta je slatkiš bez kojeg nema praznične sezone na našim prostorima, ali se rado pravi u bilo koje doba godine. Za sipanu varijantu koju vam predstavljam danas ne morate čak ni da pravite klasično testo za kolače, već samo ređate suve sastojke u pleh.


Sastojci:


Za koru

  • 2 čaše brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 čaše griza
  • 1 čaša šećera

Za voćni nadev:

  • 1-1,5 kg jabuka
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 3/4 čaše ulja
  • 1 čaša šećera
  • cimet po ukusu

 

Priprema

 

  1. Uključite rernu da se greje na 180°C.
  2. Prosejte u jednu dublju činiju brašno s praškom za pecivo, pa tome dodajte šećer i griz i dobro promešajte. Podelite ovu mešavinu na tri dela.
  3. Oljuštite jabuke i narendajte ih, pa dodajte šećer, vanilin šećer, ulje i cimet, pa promešajte i podelite na dva dela.
  4. Obložite posudu za pečenje pek-papirom. Sipajte jednu trećinu suve smese (od brašna), pa poravnajte i preko nje rasporedite polovinu smese od jabuka. Zatim preko jabuka pospite ravnomerno drugu mešavinu suvih sastojaka, pa ponovo miks od jabuka i završite trećim delom smese suvih sastojaka. Ukoliko vam je ostalo soka od jabuka, prelijte njim kolač.
  5. Pecite u dobro zagrejanoj rerni oko 40 minuta.

BONUS VIDEO

Draga Mašin donela u Srbiju prvi recept za slatko

 

makonda-tracker