Izgledom podseća na keks tortu, ali je ova brza, domaća poslastica zapravo od brašna i klasičnih sastojaka za kolače!
Jednostavna priprema, fenomenalan ukus koji nas podseća na jesenje i zimske dane i miris zbog kog niko neće moći da odoli... sve to i mnogo više je ovaj neodoljivi dezert!
Bilo koji kolač od jabuka i cimeta je slatkiš bez kojeg nema praznične sezone na našim prostorima, ali se rado pravi u bilo koje doba godine. Za sipanu varijantu koju vam predstavljam danas ne morate čak ni da pravite klasično testo za kolače, već samo ređate suve sastojke u pleh.
Sastojci:
Za koru
- 2 čaše brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 čaše griza
- 1 čaša šećera
Za voćni nadev:
- 1-1,5 kg jabuka
- 2 kesice vanilinog šećera
- 3/4 čaše ulja
- 1 čaša šećera
- cimet po ukusu
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 180°C.
- Prosejte u jednu dublju činiju brašno s praškom za pecivo, pa tome dodajte šećer i griz i dobro promešajte. Podelite ovu mešavinu na tri dela.
- Oljuštite jabuke i narendajte ih, pa dodajte šećer, vanilin šećer, ulje i cimet, pa promešajte i podelite na dva dela.
- Obložite posudu za pečenje pek-papirom. Sipajte jednu trećinu suve smese (od brašna), pa poravnajte i preko nje rasporedite polovinu smese od jabuka. Zatim preko jabuka pospite ravnomerno drugu mešavinu suvih sastojaka, pa ponovo miks od jabuka i završite trećim delom smese suvih sastojaka. Ukoliko vam je ostalo soka od jabuka, prelijte njim kolač.
- Pecite u dobro zagrejanoj rerni oko 40 minuta.
BONUS VIDEO
Draga Mašin donela u Srbiju prvi recept za slatko
( Glossy, T.S.R. )




