lako i lepo a ukusno

Univerzalna smesa, 10 vrsta kolača (može posno, može mrsno): Najlepši sitni zalogaji koje možete spremiti veče pre slave

0

Ukoliko ne želite da gubite vreme na pripremu komplikovnih dezerata onda će ovi recepti biti baš po vašoj meri 

SITNI KOLAČI ZA SLAVSKU TRPEZU
SITNI KOLAČI ZA SLAVSKU TRPEZU foto: Shutterstock / Vladimir Nenezic

Tokom sezone slava mnoge domaćice razmišljaju kako da brzo naprave kolače, a da oni budu ukusni, izdašni i da na oko lepo izgledaju.

 

Pred vama je univerzalna smesa za kolače, koju možete napraviti za manje od pola sata, a onda samo u nju dodavati određene sastojke, praviti razne oblike i dobiti čak 5 različitih vrsta kolača.

 

Smesa može da bude posna ili mrsna budući da keks i drugi sastojci mogu da se u prodavnicama nađu u obe varijante. 

Sastojci za osnovnu smesu (od 1800 do 2000 dinara)

 

  • 1,5 kg posnog plazma keksa
  • 400 gr secera u prahu
  • 6 kašika posnog mleka u prahu
  • 600 ml vode
  • 3 otopljena margarina

 

Priprema:

 

Sve sastojke sjedinite. Napravite jednu smesu, pa je podelite na onoliko delova koliko želite da dobijete vrsta kolača.

 

Čokoladne kuglice - u prvi deo ne dodajemo ništa, samo pravimo kuglice, zatim ih uvaljamo u čokoladu

 

Rolat sa žele bombonama - drugi deo rastanjimo na pek papir, potom pospemo sa 150 g sitno seckanih žele bombona i urolamo.

 

Bele kocke - treći deo napraviti u pravougaonik, zatim ga preliti sa 150 g otopljene bele čokolade. Kad se čokolada stegne iseći na kockice. 

SITNI KOLAČI JEFITINI I IZDAŠNI
SITNI KOLAČI JEFITINI I IZDAŠNIfoto: Shutterstock / Gumenjak

Košnice - u kalup za košnice staviti malo prah šećera, pa utisnuti malo smese. U sredinu možete staviti parče oraha ili neki manji lešnik. Zatim lupite kalup od dlan da izađe kolač. 

 

Gnezda - u osnovnu smesu dodajte 100 g mlevenih pečenih lešnika pa formirajte kuglice, uvaljajte ih u mlevene lesnike, varjacom izdubite sredinu u koju ćete staviti krem. Krem se pravi od slatke pavlake koju zagrejete, pa u nju dodate 130 g čokolade. Kad se prohladi umutite mikserom i filujte.

 

Kokos kuglice - u osnovnu smesu stavite 100 gr kokosa i formirajte jednake kuglice te ih uvaljajte u kokos i ostavite da se stegnu.

KOKOS KUGLICE KOJE SE PRAVE ZA TILI ČAS
KOKOS KUGLICE KOJE SE PRAVE ZA TILI ČAS foto: NoirChocolate/Shutterstock

Piramidice - u osnovnu smesu dodajte 100 g mlevenih oraha, napravite rolat, pa potom piramidu. Otopite 50 g bele i 40 g crne čokolade, prelijte preko, prvo jednu pa drugu tako da bude šareno. Kad se stegne isecite i služite.

 

Kikiriki kocke - u osnovno testo stavite 30 g kakaa, razmesite, zatim dodajte 100 g mlevenog kikirikija, pa rastanjite na debljinu prsta. Odozgo prelijte sa 100 g topljene čokolade. Kad se stegne isecite na kocke. 

 

Zrna kafe - u osnovnu smesu dodajte kašiku kafe, sjedinite smesu i oblikujte kuglice. Potom na sredini napravite mali zarez tupom stranom noža. Otopite 100 g čokolade, svaku kuglicu prelijte i pustite da se ocedi i stegne. 

 

Kuglice sa bananicama - u osnovu smesu dodajte 5 sitno iseckanih bananica i lagano promešajte. Pravite kuglice, stavljajte u korpice i odozgo dekorišite po želji, može čokolada, može krem kao što ide za gnezdo. 

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom 

 

makonda-tracker