Mađarica je uvek dobar dodatak za finale slavske trpeze jer je i dekorativna i ukusna, a priprema se jednostavno, iako ima nešto više koraka nego ostali sitni kolači.
Tradicionalna mađarica je jedan od najpopularnijih kolača na našim prostorima, pa ne čudi što ima mnogo varijanti, a voćna je jedna od omiljenih.
Obično se mađarica seče tako da može da se služi sa sitnim kolačima na slavskoj trpezi ili u drugim svečanijim prilikama, a spada u poslastice koje, pored toga što su ukusne, izgledaju dekorativno.
Priprema zahteva malo strpljenja, ali rezultat je kolač koji osvaja izgledom i ukusom, idealan za slavu, rođendan ili svaku posebnu priliku.
Sastojci
Za 5 kora:
- 2 cela jajeta
- 600 g oštrog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 g margarina (sobne temperature)
- 180 ml kisele pavlake
Za prvi fil:
- 200 g margarina
- 500 ml mleka
- 8 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 8 kašika gustina
Za drugi fil:
- 500 g crvenog voća po ukusu
- 2 kesice praha za puding od jagode ili maline
- 200 ml vode
- 2 kašike šećera
Priprema
- Za prvi fil. Pomešajte malo hladnog mleka i gustin, a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom. Kad proključa, sklonite s vatre, umešajte razmućen gustin s mlekom, pa vratite na ringlu i mešajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Sklonite s vatre, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
- Za kore. Margarin, koji je odstajao na sobnoj temperaturi, isecite, pa mu dodajte brašno i između dlanova trljajte dok ne dobijete male grudice. Potom dodajte jaja, kiselu pavlaku, prašak za pecivo i šećer i mesite dok ne dobijete glatko testo. Dodajte brašno po potrebi, a testo prektrijte folijom i ostavite da odstoji oko 10-15 minuta.
- Premesite testo i podelite ga na pet delova, pa svaki razvucite u tanku koru i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 10-15 minuta. Posle 7 minuta proverite čačkalicom zabodenom u sredinu je li gotovo – ako izađe čista kore su spremne. Imajte u vidu da kore treba da ostanu svetle boje, a gotove su kao poprime žućkastu boju na ivicama.
- Za drugi fil. Viljuškom ili u blenderu ispasirajte crveno voće koje ste odabrali, pa mu dodajte vodu u šerpici i stavite da se krčka. U jednoj posudi pomešajte prah za puding i šećer, pa razmutite, a kad voda s voćem provri, umešajte i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite da se hladi.
- U međuvremenu se prvi fil ohladio, pa umutite mikserom margarin koji je odstajao na sobnoj temperaturi i pomešajte ga s njim (misli se na fil s gustinom).
- Potom ređajte: kora-prvi fil-kora-drugi fil-kora-prvi fil-kora-drugi fil-kora.
- Po želji ukrasite rendanom čokoladom, bobičastim voćem, šlagom, šećerom u prahu...
Stavite u frižider da se stegne, pa sutradan secite na štangle.
BONUS VIDEO
Čokoladni slatkiš iz snova





