neodoljiva

Voćna mađarica savršena za kraj slavskog ručka: Njen ukus se nikad ne zaboravlja, a najlepši je ukras svečane trpeze

0

Mađarica je uvek dobar dodatak za finale slavske trpeze jer je i dekorativna i ukusna, a priprema se jednostavno, iako ima nešto više koraka nego ostali sitni kolači.

Voćna mađarica (ILUSTRACIJA)
Voćna mađarica (ILUSTRACIJA)foto: grafvision/Shutterstock

Tradicionalna mađarica je jedan od najpopularnijih kolača na našim prostorima, pa ne čudi što ima mnogo varijanti, a voćna je jedna od omiljenih.

 

Obično se mađarica seče tako da može da se služi sa sitnim kolačima na slavskoj trpezi ili u drugim svečanijim prilikama, a spada u poslastice koje, pored toga što su ukusne, izgledaju dekorativno.

 

Priprema zahteva malo strpljenja, ali rezultat je kolač koji osvaja izgledom i ukusom, idealan za slavu, rođendan ili svaku posebnu priliku.

 

Sastojci


Za 5 kora:

  • 2 cela jajeta
  • 600 g oštrog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 g margarina (sobne temperature)
  • 180 ml kisele pavlake

Za prvi fil:

  • 200 g margarina
  • 500 ml mleka
  • 8 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 8 kašika gustina

Za drugi fil:

  • 500 g crvenog voća po ukusu
  • 2 kesice praha za puding od jagode ili maline
  • 200 ml vode
  • 2 kašike šećera

Priprema

 

  1. Za prvi fil. Pomešajte malo hladnog mleka i gustin, a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom. Kad proključa, sklonite s vatre, umešajte razmućen gustin s mlekom, pa vratite na ringlu i mešajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Sklonite s vatre, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
  2. Za kore. Margarin, koji je odstajao na sobnoj temperaturi, isecite, pa mu dodajte brašno i između dlanova trljajte dok ne dobijete male grudice. Potom dodajte jaja, kiselu pavlaku, prašak za pecivo i šećer i mesite dok ne dobijete glatko testo. Dodajte brašno po potrebi, a testo prektrijte folijom i ostavite da odstoji oko 10-15 minuta.
  3. Premesite testo i podelite ga na pet delova, pa svaki razvucite u tanku koru i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 10-15 minuta. Posle 7 minuta proverite čačkalicom zabodenom u sredinu je li gotovo – ako izađe čista kore su spremne. Imajte u vidu da kore treba da ostanu svetle boje, a gotove su kao poprime žućkastu boju na ivicama.
  4. Za drugi fil. Viljuškom ili u blenderu ispasirajte crveno voće koje ste odabrali, pa mu dodajte vodu u šerpici i stavite da se krčka. U jednoj posudi pomešajte prah za puding i šećer, pa razmutite, a kad voda s voćem provri, umešajte i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite da se hladi.
  5. U međuvremenu se prvi fil ohladio, pa umutite mikserom margarin koji je odstajao na sobnoj temperaturi i pomešajte ga s njim (misli se na fil s gustinom).
  6. Potom ređajte: kora-prvi fil-kora-drugi fil-kora-prvi fil-kora-drugi fil-kora.
  7. Po želji ukrasite rendanom čokoladom, bobičastim voćem, šlagom, šećerom u prahu... 

Stavite u frižider da se stegne, pa sutradan secite na štangle.

 

BONUS VIDEO

Čokoladni slatkiš iz snova

 

makonda-tracker