korisno

Kako oprati fleke od jagoda s bele majice? Mnogi prave GREŠKU zbog koje posle možete samo da je bacite

1

Jagode, maline, trešnje, kupine, brusnice i borovnice mogu ostaviti mrlje na tkanini koje je teško ukloniti.

kako se peru fleke od jagoda?
kako se peru fleke od jagoda?foto: Shutterstock / HalynaRom

Tanini u bobicama su toliko jaki da mogu da se koriste za stvaranje prirodnih boja za predivo ili tkanine.

 

Ukoliko se desi da vam na belu majicu padne jagoda ili neko drugo crvneo voće potrudite se da što pre taj odevni predmet potopite u deterdžent, i nikako, ali nikako, takav predmet ne sušite u mašini za sušenje veša.

 

Visoka toplota može ostaviti mrlje, koje više nikada nećete moći da uklonite. 

Tako imate najveće šanse da se boja sa crvenog voća ne upije i ne osuši na tkanini. 

 

 

Bele majice su jedan od omiljenih odevnih komada tokom leta. Ako i vi volite da ih nosite i mnogo se iznervirate kada ih uflekate sada možete da predahnete. Donosimo vam trikove kako da sa belih stvari, ali i drugih tkanina uklonite uporne mrlje od crvenog voća.

 

Ipak, postoje neke mere predostrožnosti koje treba da ispoštujete kako tkaninu ne biste zauvek upropastili. Pa da krenemo.


Ako predmet ima oznaku da se može čistiti samo na hemijskom čišćenju prvo uklonite sve čvrste materije i obrišite to područje belim papirnim ubrusom ili krpom da biste uklonili što je više moguće mrlje. Zatim, što je pre moguće, idite u hemijsko čišćenje i ukažite na mrlju profesionalnom čistaču.

 

Kako ukloniti fleke od crvenog voća sa bele majice?
Kako ukloniti fleke od crvenog voća sa bele majice?foto: Shutterstock / HalynaRom

 

Za čišćenje garderobe potrebno je prvo da uklonite svo bobičasto voće sa tkanine tupim nožem ili ivicom kreditne kartice. Nemojte trljati jer će to utisnuti mrlju dublje u vlakna. Ako ne možete odmah da operete odeću, umočite papirni peškir ili belu krpu u običnu vodu i obrišite mrlju, a zatim dobro isperite.


Držite mrlju pod slavinom tekuće hladne vode. Isperite sa suprotne ili zadnje strane tkanine da biste izbacili mrlju.

 

Ako se mrlja od jagodičastog voća osušila nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja, pa dobro istrljajte četkom sa mekim vlaknima (ili starom četkicom za zube) i ostavite da sredstvo deluje najmanje 15 minuta pre pranja. Ako nemate sredstvo za uklanjanje mrlja, nanesite jak tečni deterdžent na mrlju da biste je prethodno tretirali.

 

 

Savet


Nikada ne koristite prirodni sapun ili ljuspice sapuna za čišćenje mrlja od bobica jer one otežavaju uklanjanje mrlja od tanina.


Nakon 15 minuta odeću operite pomoću deterdženta za veš na najvišoj temperaturi koju tkanina može prema uputstvu proizvođača da izdrži. 

 

Nakon pranja obavezno proverite da li je mrlja još tu i ukoliko jeste nikako taj odevni predmet ne stavljate u mašinu za sušenje, jer će se tako fleka još više zalepiti i više neće biti šanse  da se ukloni. 

 

Kako ukloniti fleku sa tepiha od crvenog voća?
Kako ukloniti fleku sa tepiha od crvenog voća?foto: Kabardins photo, Shutterstock

 

Za bele sintetičke tkanine ili obojenu odeću možete da koristite izbeljivač na bazi kiseonika.

 

Prateći uputstva za određeni proizvod, pomešajte rastvor tople vode i izbeljivača na bazi kiseonika. Potpuno potopite umrljane predmete i ostavite ih da se namaču najmanje četiri sata ili preko noći. Zatim operite kao i obično.

 

 

 

makonda-tracker