Prva salata Olivije bila je puna sastojaka koji su tada bili nedostupni širim masama, pa se već u prvim decenijama njenog postojanja recept drastično menjao dok nije došao do današnje varijante.
Na našim prostorima nema svečane trpeze bez ruske salate, kremastog priloga punog povrća koji je u svetu poznatiji kao Olivije salata.
U pitanju je tradicionalno jelo ruske kuhinje iza kog stoji francusko-belgijski kuvar Lusijen Olivije, glavni kuvar restorana "Ermitaž" šezdesetih godina 19. veka.
Tajna prve prave "ruske salate" Olivije
Čim ju je osmislio, ova salata je postala pravi hit u visokom društvu tadašnje Rusije i jedan od najpoznatijih specijaliteta, a njen recept je dugo bio strogo čuvana tajna. Bilo je čak i brojnih pokušaja da se on ukrade.
Poznato je da su se u njoj nalazili tetrebi, teleći jezik, kvaijar, zelena salata, repovi rakova, kapar i dimljena patka, ali sezonski tačan recept varirao i vremenom se menjao. Do danas je, međutim, nepoznato šta se to nalazilo u prvoj Olivije salati.
Jedan od prvih recepata za ono što danas zovemo ruskom salatom je štampan krajem 19. veka, kada je autorka Pelageja Aleksandrova Ihnatijeva u "Vodiču za osnove kulinarske umetnosti" predložila vrlo bogat recept s tetrebima, rakovima, krompirom, krastavcem, zelenom salatom, aspikom, maslinama, kaparima i majonezom, dok je naglasila da teletina, jarebica ili piletina mogu da se zamene.
Modernija verzija inspirisana originalom
Kako su ovi sastojci bili skupi ili sezonski, postepeno su zamenjivani jeftinijim i dostupnijim namirnicama. Najpoznatiji recept je moderna varijanta zasnovana na salati Stolični, koju je osmislio kuvar Ivanov, Olivijevog zaposleni za kog se veruje da se dočepao originalne recepture.
To je bila osnova za bilo koju sovjetsku prazničnu večeru, naročito za Novu godinu.
Sastojci:
- 2 velika krompira
- 3 šargarepe
- 1 konzerva slatkog graška
- 3 kisela krastavčića
- 1 glavica crnog luka
- 2 kuvana jajeta
- 2 kašike majoneza
- 2 kašike pavlake
- ½ kašičice soli
- biber po ukusu
Priprema
- Stavite krompir i šargarepu, očišćene i isečene uzdužno, da se kuvaju u slanoj vodi do ključanja, pa smanjite temperaturu na srednju i kuvajte dok ne omekšaju, oko 15 minuta. Zatim ocedite i isperite hladnom vodom, pa povrće iseckajte sitnije.
- Pomešajte krompir i šargarepu sa slatkim graškom, krastavcima, sitno sečenim lukom i jajima u velikoj činiji.
- U to dodajte pavlaku, so, majonez i biber, pa mešajt4e dok se ne sjedini.
- Prekrijte posudu i stavite je u frižider da se hladi, najmanje pola sata.
BONUS VIDEO
Kakvu salatu jedete?





