Jedina mana je što morate da čekate 30 dana pre nego što je probate
Kada je zimnica u pitanju, ajvar je omiljena poslastica. Međutim, ništa manje ne zaostaje ni turšija, koja je osvežava i super se slaže sa srpskim specijalitetima.
Danas vam predstalvjamo recept za turšiju iz bureta, koja ne sadrži konzervans i koja se sprema veoma lako i jednostavno:
Sastojci:
- 1,5 kg krastavaca
- 1kg šargarepe
- 1 kg karfiola
- 1 kg papirke
- 1 kg zelenog paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 1 glavica belog luka
Za preliv
- 3 litra vode
- 100 gr krupne morske soli
- 250 ml alkoholnog sirćeta
- 1 kašika šećera
- 6 zrna bibera
- lovorov lista
Priprema:
Operite i očistite sve povrće. Šargarepu isecite na štapiće, karfiol na cvetove, papriku na krupnije komade. Zeleni paradajz ostavite ceo, kao i krastavce ako su manji.
Na dno bureta stavite par zrneta bibera, beli luk, lovorov list. Ređajte slojeve povrća (sirovog), a između slojeva dodajte crni i beli luk .
Napravite preliv tako što ćete vodu zagrejati do ključanja. Potoom dodjate sve sastojke i mešajte dok se n erastvore. Ohladi smesu na sobnoj temperaturi
Potom prelijte povrće u buretu ohladđenim rastvorom. Povrće potpuno morate d aprekrijete tečnošću. Stavite plastičku rešetku da pritisne povrće.
Bure držite na hladnom mestu. Povrevarajte na 3 do 5 dana da li je sve potopljeno, a ako nije , dolijte tečnost istog sastava.
Turšija je spremna za jelo posle mesec dana
BONUS VIDEO
Da li je zimnica zdrava ili ne?




