jednostavni dezerti

Spolja hrskav, a unutra sočan biskvit natopljen voćnim sokom: Recept za najmekši kolač sa šljivama i bademima

0

Voćni kolač na bazi biskvita sa bademima je jednostavana, a ukusan.

Kolač sa šljivama i bademima topi se u ustima
Kolač sa šljivama i bademima topi se u ustimafoto: Shutterstock/MShev

Jednostavni dezerti su savršeni kada želite da poslužite goste ili da se zasladite, a nemate mnogo vremena za njihovu pripremu.

 

Biskvitni kolač sa šljivama i bademima pre svega je mnogo ukusan, a dodatni plus je što se priprema jednostavno i izgleda vaš lepo. 

 

Slatkoća šljiva u kombinaciji sa orašastim ukusom koju mu daju bademima i hrskava korica koju stvaraju listići badema čine ovaj kolač fantastičnim.

 

Sastojci:

 

  • 200 gr brašna
  • 50 gr bademovog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 prstohvatsoli
  • 120 gr maslaca sobne temperature
  • 150 gr šećera
  • 3 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 120 ml mleka
  • 10 zrelih šljiva
  • 30 gr listića badema
  •  2 kašike smeđeg šećera - za posipanje po vrhu

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni, a za to vreme kalup za torte prečnika 24 cm obložite papirom za pečenje, a ivice premažite maslacem. 

 

U činiji pomešajte brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo i so. 

 

U drugoj činiji izmiksajte maslac i šećer dok smesa ne postane penasta.  A potom postepeno dodajte jaja, a zatim i vanilu. 

 

Umešajte suve i mokre sastojke uz dodavanje mleka i mešajte dok ne dobijate glatko testo. 

 

Testo rasporedite na dno kalupa, a na vrh složite šljive iseckane na polovine ili četvrtine, pa ih lagano utisnite. 

 

Odozgo pospite listiće badema i po želji pospite smeđim šećerom. 

 

Pecite 40 do 50 minuta dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. 

 

Ostavite kolač da se ohladi jedno 10 do 15 minuta, pa ga onda izvadite i poslužite. 

 

BONUS VIDEO

 

KUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

 

makonda-tracker