sačuvajte ga

Tajni porodični recept: Hrskavi kiseli kupus iz tegle za samo 10 dana (bez sirćeta i dugog čekanja da se ukiseli)

0

Za zauzete domaćice, ova metoda je pravo otkriće, jer je brz, nemate mnogo posla oko njega, a trajaće vam celu zimu

SAVRŠEN RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE
SAVRŠEN RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE foto: Shutterstock / DUSAN ZIDAR

Kada dođe zima i nema mnogo svežeg povrća za salatu kiseli kupus je prava poslastica na svakoj trpezi. Ipak, mnoge domaćice se pitaju kako da ga stave, a da zadrži hrskavost i ostane svež i lep do proleća.

 

Otkrijte tajnu porodičnog recepta koji se prenosio generacijama. Bez sirćeta, šećera i dugog čekanja, samo čista fermentacija i garantovani rezultat.

Zašto je ovaj recept pravo otkriće?


Većina domaćica zna da proces kiseljenja kupusa zahteva stalnu pažnju. Prvo je potrebno izabrati dobar kupus, a zatim mu obezbediti uslove da se ukiseli, ali da ne propadne prebrzo.


Marina Voroncova, tehnolog za proizvodnju hrane sa 15 godina iskustva, objašnjava:


- Ključna prednost ove metode je kontrolisana fermentacija na hladnom. Hladnoća usporava proces, sprečava preterano kiseljenje i čuva hrskavu teksturu. Odsustvo sirćeta omogućava pun ukus prirodne mlečno-kisele fermentacije. Važno je koristiti kasne sorte kupusa – one sadrže više šećera, što je neophodno za pravilnu fermentaciju.

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE
RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE foto: New Africa/Shutterstock

Korak po korak za savršen kupus:

 

Izbor sastojaka:

 

Kasne sorte kupusa (4 glavice po 3,3–3,5 kg) 

Šargarepa (4 komada po 200–250 g) 

So (600 g) – bez joda i aditiva, idealna je kamena so

Voda (10 l) – prečišćena ili izvorska, hladna

 

Priprema povrća:


Oljuštite spoljne listove kupusa, prepolovite glavice radi lakšeg seckanja. Šargarepu izrendajte na krupno. Važno: ne koristite sitno rende, šargarepa će pustiti previše soka i omekšati kupus.

NAJLEPŠI KISELI KUPUS IZ TEGLE
NAJLEPŠI KISELI KUPUS IZ TEGLE foto: iuliia_n/Shutterstock

Slaganje

 

Izmešajte kupus sa šargarepom nežnim pokretima, bez pritiskanja. Prebacite u čiste teglice od 3 l, lagano promućkajte da se sjedini. Pripremite salamuru: rastvorite so u hladnoj vodi i prelijte preko kupusa, ostavljajući 2–3 cm do vrata teglice.

 

Saveti stručnjaka:


Nikada ne gnječite kupus u tegli, to uništava ćelijsku strukturu i uklanja hrskavost. Rasol treba da bude hladan, to usporava početnu fermentaciju i sprečava stvaranje sluzi –  dodaje Marina Voroncova.

KISELI KUPUS IZ TEGLE SAVRŠENA ZIMSKA SALATA PUNA VITAMINA
KISELI KUPUS IZ TEGLE SAVRŠENA ZIMSKA SALATA PUNA VITAMINAfoto: Serenko Natalia, Shutterstock

Fermentacija i čuvanje:


Zatvorite teglice najlonskim poklopcima i odmah stavite na hladno (balkon, podrum). Fermentacija traje 10–14 dana. 

 

Česte greške i kako ih izbeći:

 

  • Pretoplo mesto – kupus postaje previše kiseo i mekan
  • Rane sorte kupusa – kupus nije hrskav
  • Presovanje kupusa – gubi teksturu
  • Nedovoljna salamura – gornji sloj može da potamni


 

Bonus video:

Zasladite se slaninom

 

makonda-tracker