čik nađite lepšu!

Harmonika-spanakopita puna fete i začina: Nijedna pita se ne pravi brže, a ukus joj je veličanstven

0

Predstavljamo vam recept za fenomenalnu domaću pitu sa sirom i spanaćem, hrskavu, kremastu i vizuelno prelepu slanu pitu koja se lako pravi, a savršena je za svaku priliku.

Grčka spanakopita u obiku harmonike
Grčka spanakopita u obiku harmonikefoto: Dimitra's Dishes/YouTube Screenshot

Grčka kuhinja nudi nam mnogo zadovoljstava, a na našim prostorima su posebno popularne tamošnje pite. Danas vam predstavljamo jednu naročito obožavanu – spanakopitu, pecivo od gotovih kora, sa feta sirom i spanaćem. Ali u nešto drugačijoj varijanti!

 

Umesto da motate kore u frulice ili da ih ređate jednu preko druge, potrebno je samo naborati ih tako da pita dobije izgled harmonike. Biće dekorativna i pravi se brže, ali je jednako ukusna. Ili čak lepša, zbog svih začina koje predlaže popularna grčka influenserka Dimitra, koja nam je otkrila ovaj recept.


Sastojci:

 

  • 10 listova kupovnih kora za pitu
  • 3 jajeta
  • 120 g putera
  • 3-4 kašičice maslinovog ulja
  • pola kašičice soli
  • 450 g spanaća
  • 450 g feta sira
  • 220 g krem sira
  • po želji mladi luk
  • 2 kašičice sveže mirođije
  • 1 kašičica mlevenog bibera

 

Grčka spanakopita u obiku harmonike
Grčka spanakopita u obiku harmonikefoto: Dimitra's Dishes/YouTube Printscreen

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 180 °C.
  2. Mikserom umutite krem sir, pa dodajte cela jaja, mirođiju, so i biber (dodajte po ukusu na preporučene mere) i mutite još 2 minuta.
  3. Ubacite sitno seckan spanać, pa u sve izmrvite i feta sir i mutite još malo. Potom nalijte ulje i, ako želite, možete da dodate i mlad luk.
  4. Stavite dve kore jednu na drugu na dnu tepsije, pa prelijte otopljenim puterom.
  5. Stavite pet kašika fila i razmažite po kori, pa prstima počnite da savijate koru tako da izgleda naborano, kao harmonika. Ponavljajte s još dve po dve kore dok ne utrošite materijal i sve "harmonike" poređajte po dnu tepsije.
  6. Namažite gornji deo pite otopljenim puterom, a ako vam je ostalo nadeva, prelijte njim.
  7. Pecite 45-60 minuta, dok ne bude hrskavo i zlatnobraon na vrhu.


BONUS VIDEO

Oprezno s burekom

 

makonda-tracker