Vreme posta je počelo, a ovo su recepti koji mogu da vam pomogu da brzo i lako spremite zdrave i preukusne čorbe za svaki dan u nedelji
Božićni post je pravoslavni post koji traje 40 dana, od 28. novembra do 6. januara, i ima za cilj duhovno i telesno očišćenje pred Božić. Tokom ovog posta pridržava se određeni režim ishrane, koji isključuje određene namirnice, a dozvoljava druge.
Ukoliko i vi postite najvažnije je da se dobro organizujete i spremite ukusne, zdrave obroke koji će vam obezbediti dovoljno hraljivih materija za ceo dan.
Ovo su neke od najlepših posnih čorbi koje možete napraviti i imati ukusan, obrok na kašiku svih 7 dana u nedelji.
Čorba od povrća
Sastojci:
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 1 tikvica
- 1 glavica crnog luka
- 1/2 celera
- 1 paradajz ili kašika paradajz-pirea
- So, biber, peršun, lovorov list
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte iseckano povrće (osim paradajza) i kratko dinstajte. Nalijte vodu ili povrtni temeljac, dodajte lovorov list i kuvajte dok povrće ne omekša. Pred kraj, dodajte paradajz i kuvajte još 5 minuta. Poslužite sa svežim peršunom.
Posna paradajz čorba
Sastojci:
- 500 ml pasiranog paradajza
- 1 šargarepa
- 1 krompir
- 1 glavica crnog luka
- So, šećer, biber, bosiljak
Priprema:
Dinstajte sitno seckani crni luk i šargarepu dok ne omekšaju.
Dodajte na kockice iseckan krompir i nalijte vodom. Kuvajte dok krompir ne omekša. Dodajte pasirani paradajz, začinite i kuvajte još 10 minuta.
Po želji, blendirajte čorbu i poslužite uz kockice posnog hleba.
Krem čorba od bundeve
Sastojci:
- 400 g bundeve
- 1 krompir
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića
- So, biber, ulje
Priprema:
Dinstajte sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte kockice bundeve, krompira i šargarepe. Nalijte vodu da prekrije povrće. Kuvajte dok povrće ne omekša, pa sve izblendajte u kremastu teksturu. Dodajte muskatni oraščić, so i biber, pa prokuvajte još 2 minuta.
Čorba od pečuraka
Sastojci:
- 300 g šampinjona ili vrganja
- 1 krompir
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika brašna
- So, biber, peršun
Priprema:
Dinstajte sitno seckani crni luk, pa dodajte iseckane pečurke i nastavite dinstanje dok ne puste vodu. Dodajte kockice krompira i nalijte vodom. Kuvajte dok krompir ne omekša. Pomešajte brašno s malo vode i dodajte u čorbu da se blago zgusne. Poslužite sa seckanim peršunom.
Čorba od leblebija
Sastojci:
- 200 g skuvanih leblebija
- 1 šargarepa
- 1 krompir
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- So, biber, kim
Priprema:
Propržite sitno seckani crni luk i crvenu papriku. Dodajte leblebije, na kockice seckan krompir i šargarepu, pa nalijte vodu. Kuvajte dok povrće ne omekša. Blendirajte deo čorbe (ne sve) za bogatiju teksturu. Dodajte kim i začine.
Bonus video:
Svaki post ima jednu važnu funkciju