5 recepata za najlepše posne čorbe: Em zdrave, em uskusne, em se spremaju za manje od pola sata

0

Vreme posta je počelo, a ovo su recepti koji mogu da vam pomogu da brzo i lako spremite zdrave i preukusne čorbe za svaki dan u nedelji

NAJLEPŠIH 5 POSNIH ČORBI
NAJLEPŠIH 5 POSNIH ČORBI foto: Brent Hofacker/Shutterstock

Božićni post je pravoslavni post koji traje 40 dana, od 28. novembra do 6. januara, i ima za cilj duhovno i telesno očišćenje pred Božić. Tokom ovog posta pridržava se određeni režim ishrane, koji isključuje određene namirnice, a dozvoljava druge.

 

Ukoliko i vi postite najvažnije je da se dobro organizujete i spremite ukusne, zdrave obroke koji će vam obezbediti dovoljno hraljivih materija za ceo dan.

 

Ovo su neke od najlepših posnih čorbi koje možete napraviti i imati ukusan, obrok na kašiku svih 7 dana u nedelji. 

Čorba od povrća

 

Sastojci:

 

  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 tikvica
  • 1 glavica crnog luka
  • 1/2 celera
  • 1 paradajz ili kašika paradajz-pirea
  • So, biber, peršun, lovorov list
RECEPT ZA ČORBU OD POVRĆA
RECEPT ZA ČORBU OD POVRĆA foto: Shutterstock/NoirChocolate

Priprema:

 

Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte iseckano povrće (osim paradajza) i kratko dinstajte. Nalijte vodu ili povrtni temeljac, dodajte lovorov list i kuvajte dok povrće ne omekša. Pred kraj, dodajte paradajz i kuvajte još 5 minuta. Poslužite sa svežim peršunom.

 

Posna paradajz čorba

 

Sastojci:

 

  • 500 ml pasiranog paradajza
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 1 glavica crnog luka
  • So, šećer, biber, bosiljak
NALEPŠA ČORBA OD PARADAJZA
NALEPŠA ČORBA OD PARADAJZA foto: Shutterstock/Billion Photos

Priprema:

 

Dinstajte sitno seckani crni luk i šargarepu dok ne omekšaju.

Dodajte na kockice iseckan krompir i nalijte vodom. Kuvajte dok krompir ne omekša. Dodajte pasirani paradajz, začinite i kuvajte još 10 minuta.

Po želji, blendirajte čorbu i poslužite uz kockice posnog hleba.

 

Krem čorba od bundeve

 

Sastojci:

 

  • 400 g bundeve
  • 1 krompir
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
  • So, biber, ulje
 NAJLEPŠA ČORBA OD BUNDEVE
NAJLEPŠA ČORBA OD BUNDEVE foto: Profimedia

Priprema:

 

Dinstajte sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.

Dodajte kockice bundeve, krompira i šargarepe. Nalijte vodu da prekrije povrće. Kuvajte dok povrće ne omekša, pa sve izblendajte u kremastu teksturu. Dodajte muskatni oraščić, so i biber, pa prokuvajte još 2 minuta.

 

Čorba od pečuraka

 

Sastojci:

 

  • 300 g šampinjona ili vrganja
  • 1 krompir
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika brašna
  • So, biber, peršun

 

NAJLEPŠA ČORBA OD PEČURAKA
NAJLEPŠA ČORBA OD PEČURAKAfoto: Shutterstock

Priprema:

 

Dinstajte sitno seckani crni luk, pa dodajte iseckane pečurke i nastavite dinstanje dok ne puste vodu. Dodajte kockice krompira i nalijte vodom. Kuvajte dok krompir ne omekša. Pomešajte brašno s malo vode i dodajte u čorbu da se blago zgusne. Poslužite sa seckanim peršunom.

 

Čorba od leblebija

 

Sastojci:

 

  • 200 g skuvanih leblebija
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • So, biber, kim
NAJLEPŠA ČORBA OD LEBLEBIJE
NAJLEPŠA ČORBA OD LEBLEBIJEfoto: Martin Turzak/Shutterstock

Priprema:

 

Propržite sitno seckani crni luk i crvenu papriku. Dodajte leblebije, na kockice seckan krompir i šargarepu, pa nalijte vodu. Kuvajte dok povrće ne omekša. Blendirajte deo čorbe (ne sve) za bogatiju teksturu. Dodajte kim i začine.

 

Bonus video:

Svaki post ima jednu važnu funkciju

 

makonda-tracker