Iskoristite preukusne šljive kojih je na pretek na pijacama i uživajte u savršenom namazu tokom čitave zime
Ukusni polodovi šljiva preplavili su pijace i police u supermarketima. Veoma su zdrave da se jedu u sirovom stanju, ali kao i svako drugo voće i one mogu da stoje svega nekoliko dana.
Ukoliko volite džemove jedan od najlepših, koji za mnoge nema konkurenciju, definitivno je i džem od šljiva.
Mnoge domaćice ga spremaju svake godine, a onda njihovi ukućani uživaju u njemu tokom duge zime. Odličan je kao namaz za palačinke, ali ništa manje se u njemu ne uživa ni u kolačima.
Ovo je starinski recept za džem od šljiva baš onakav kakvog su ga pravile naše bake pre mnogo godina.
Potrebno je:
- 3 kg šljiiva
- 1 kg šećera
- pola kesice konzervansa
- limun (po želji)
Priprema:
Prvo što treba da uradite jeste da šljive dobro operete. Zatim ih prepolovite, izvadite koske i ređajte u šerpu. Ređate red šljiva, red šećera, pa ponovite dok ne potrošite sve šljive. Odozgo treba da bude šećer.
Ostavite da prenoći, pa sutradan stavite da se kuva na srednje jakoj temperaturi. Kuvajte dugo dok se skroz zgusne, tako da kad mešate tu gde prođe varjača ostaje beli trag. To je znak da je isparila sva suvišna voda.
Na kraju u šerpu dodajte konzervans i prokuvajte. Ukoliko imate malu količinu ne morate da dodajte ovo, već ga pojedite u roku od mesec dana. Ukoliko volite dodajte limun isečen na kriške, s tim da prvo morate dobro da ga operete, a još bolje je ako koristite organski limun.
Vreo džem sipajte u tegle koje ste prethodno oprali i sterilisali, zatvorite i ostavite zamotano u deblje krpe da stoji 24 sata da se polako hladi.
Bonus video:
Zasladite se slaninom




