Idealan je za doručak uz šolju kafe, popodnevno osveženje ili kao dezert nakon laganog ručka.
Kada poželite jednostavan, brz i osvežavajući kolač koji izgleda lepo i miriše na leto, voćni biskvit je pravi izbor. Njegova prednost leži u tome što se priprema lako, od osnovnih sastojaka koje gotovo uvek imamo kod kuće.
Sočna i vazdušasta biskvitna podloga savršeno se slaže sa svežim ili zamrznutim voćem, a krajnji rezultat je lagan, osvežavajuć i neverovatno ukusan kolač.
Pored toga što se lako pravi, ovaj kolač dozvoljava bezbroj varijacija u izboru voća – maline, borovnice, breskve, višnje, jagode... sve dolazi u obzir! U nastavku sledi recept za najlepši voćni biskvit kolač koji uspeva svaki put.
Sastojci:
- Jaja - 2
- So - prstohvat
- Šećer - 4 kašike
- Vanilin šećer - 8 g (1 kašičica)
- Obični jogurt - 150 g
- Brašno - 180 g
- Prašak za pecivo - 1 kašika
- Biljno ulje - 4 kašike
- Sok od pola limuna
- Kora jednog limuna
- Šećer - 3 kašike (70 g)
- 1 jaje
- Vanilin šećer (ili ekstrakt vanile) - 1 kašičica
- Kukuruzni skrob - 2 kašike (30 g)
- Mleko - 300 ml
- Puter - 40 g
- 1 kašika šećera
- 1 kašika putera (25 g)
- 2 kašike brašna
- 70 g smrznutih borovnica
- Šećer u prahu
- sok od limuna
- U jednu posudu ulijte jaja i dodajte vanilin šećer, prstohvat soli i šećer, pa umutite mikserom. Kada se smesa sjedini i zgusne dodajte ulje i jogurt pa opet izmiksujte.
- Poto dodajte 180g brašna i prašak za pecivo i ručno umešajte.
- U jednu posudu narendajte koru limuna, a u drugu nacedite limuunov sok, koji ćete dodati u smesu. Smesu sipajte ravnomerno u okruglasti kalup.
- U jedno lonče sipajte narendanu koricu limuna, ekstrakt vanile, jaje, šećer, kukuruzni skrob, i sve dobro umešajte, dodajte mleko i stavite na laganu vatru uz konstantno mešanje sve dok se ne zgusne, tada sklonite sa vatre i dodajte puter koji će se automatski otopiti i sjedinite ga.
- Potom kalup sa prvobitnom smesom koja je očvrsnula iznesite i prelijte odozgo novom kremom.
- Preko dodajte zamrznute ili sveže borovnice, maline i bobičasto voće po izboru. Na jednom tanjiru pomešajte brašno, puter i šećer, pa sve to pospite odozgo. Stavite u rernu da se peče na 175 stepeni oko 35-40 minuta.
- Za to vreme u jednoj čiiji pomešajte šećer u prahu i sok od limuna, pa kada kolač bude gotov prelijte ga time. Prijatno!
( Glossy, E.S. )

