pravi specijalitet

Najlepši biskvit-kolač leta sprema se ovako: Ne zahteva previše posla, ukusan je & neodoljivo podseća na detinjstvo!

0

Idealan je za doručak uz šolju kafe, popodnevno osveženje ili kao dezert nakon laganog ručka.

foto: Youtube / Printscreen / @Recetterapidesucree
foto: Youtube / Printscreen / @Recetterapidesucree

Kada poželite jednostavan, brz i osvežavajući kolač koji izgleda lepo i miriše na leto, voćni biskvit je pravi izbor. Njegova prednost leži u tome što se priprema lako, od osnovnih sastojaka koje gotovo uvek imamo kod kuće.

 

Sočna i vazdušasta biskvitna podloga savršeno se slaže sa svežim ili zamrznutim voćem, a krajnji rezultat je lagan, osvežavajuć i neverovatno ukusan kolač

 

Pored toga što se lako pravi, ovaj kolač dozvoljava bezbroj varijacija u izboru voća – maline, borovnice, breskve, višnje, jagode... sve dolazi u obzir! U nastavku sledi recept za najlepši voćni biskvit kolač koji uspeva svaki put.

 

Sastojci: 

 

  • Jaja - 2
  • So - prstohvat
  • Šećer - 4 kašike
  • Vanilin šećer - 8 g (1 kašičica)
  • Obični jogurt - 150 g
  • Brašno - 180 g
  • Prašak za pecivo - 1 kašika
  • Biljno ulje - 4 kašike
  • Sok od pola limuna 
  • Kora jednog limuna 
  • Šećer - 3 kašike (70 g)
  • 1 jaje
  • Vanilin šećer (ili ekstrakt vanile) - 1 kašičica
  • Kukuruzni skrob - 2 kašike (30 g)
  • Mleko - 300 ml
  • Puter - 40 g
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika putera (25 g)
  • 2 kašike brašna
  • 70 g smrznutih borovnica
  • Šećer u prahu
  • sok od limuna

 

  1. U jednu posudu ulijte jaja i dodajte vanilin šećer, prstohvat soli i šećer, pa umutite mikserom. Kada se smesa sjedini i zgusne dodajte ulje i jogurt pa opet izmiksujte.
  2. Poto dodajte 180g brašna i prašak za pecivo i ručno umešajte.
  3. U jednu posudu narendajte koru limuna, a u drugu nacedite limuunov sok, koji ćete dodati u smesu. Smesu sipajte ravnomerno u okruglasti kalup.
  4. U jedno lonče sipajte narendanu koricu limuna, ekstrakt vanile, jaje, šećer, kukuruzni skrob, i sve dobro umešajte, dodajte mleko i stavite na laganu vatru uz konstantno mešanje sve dok se ne zgusne, tada sklonite sa vatre i dodajte puter koji će se automatski otopiti i sjedinite ga.
  5. Potom kalup sa prvobitnom smesom koja je očvrsnula iznesite i prelijte odozgo novom kremom.
  6. Preko dodajte zamrznute ili sveže borovnice, maline i bobičasto voće po izboru. Na jednom tanjiru pomešajte brašno, puter i šećer, pa sve to pospite odozgo. Stavite u rernu da se peče na 175 stepeni oko 35-40 minuta.
  7. Za to vreme u jednoj čiiji pomešajte šećer u prahu i sok od limuna, pa kada kolač bude gotov prelijte ga time. Prijatno!

 

 

 

makonda-tracker