Mekana, sočna kora prekrivena laganim filom savršen je slatkih u toplim danima, a dodajte tome i sitno seckano voće po izboru i uživaćete u svakom zalogaju.
Voćni slatkiši omiljen su izbor po najvećim vrućinama jer nam pomažu da se osvežimo očas posla, a u ovoj kombinaciji će ukus voća zaista doći do izbora.
Mekana korica idealna je podloga za gust i kremast fil, a možete koristiti voće po izboru za letnji kolač kojem ćete se vraćati često.
Sastojci:
Za koru
- 3 jajeta srednje veličine
- prstohvat soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 70 g šećera
- 4 kašike suncokretovog ulja
- 10 g praška za pecivo
- 125 g brašna
Za fil
- 1 jajete
- 1 kesica vanilin šećera
- 40 g šećera
- 2 kašike gustina
- 250 ml mleka
- 1 kašičica putera
- 1 kesica praha za šlag
I još:
- voće po izvoru: jabuke, mango, kivi, grožđe, bobičasto voće...
Priprema
- Sipajte u činiju cela jaja, prstohvat soli, šećer i vanilin šećer i ulje, pa sve dobro umutite. Potom dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, uz neprestano mućenje žicom ili nekom sorijom brzinom miksera, dok ne dobijete kompaktnu smesu.
- Sipajte u podmazan pleh, pa pecite 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- Potom u šerpici umutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom, pa dodajte gustin i mleko i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj dodajte puter, pa promešajte dok se lepo ne otopi u vrelom filu i sklonite s vatre. Prebacite u hladnu posudu i obložite prozirnom folijom.
- Kad se ohladi, sipajte prah za šlag, pa umutite mikserom dok smesa ne bude kremasta i lagana.
- Namažite fil preko kore, pa poravnajte i poređajte preko njega sitno seckano voće po izboru.
BONUS VIDEO
Draga Mašin donela prvi recept za slatko u Srbiju?
( Glossy, T.S.R. )




