ČIK MU ODOLITE!

Ovo je najkremastiji kolač od piškota i višanja: Pravi se brzo i lako, uspeva svima i ostaje svež danima

0

Ako ste ljubitelj brzih domaćih slatkiša za koje se umesto klasične pečene kore koriste piškote, ovaj dezert će sigurno biti po vašem ukusu.

Sočni domaći kolač od piškota i voća (ILUSTRACIJA)
Sočni domaći kolač od piškota i voća (ILUSTRACIJA)foto: Agnes Kantaruk/Shutterstock

Bilo leto ili zima, za kvalitetan domaći kolač od piškota smo uvek raspoloženi, zar ne?

 

Ovaj lagani dezert podrazumeva brzu pripremu, da ne uključujemo rernu i da očas posla na stolu imamo neodoljiv i kremast slatkiš, a danas vam predstavljamo varijantu s višnjama i pudingom od vanile kojoj je zaista teško odoleti.

 

Recept je tako jednostavan da ne može da ne uspe, a ako ga vratite u frižider čim isečete parče, možete biti sigurni da cele nedelje imate u kući odličnu poslasticu.

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje piškota
  • 200 ml mleka


Za žuti fil

  • 650 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 130 g putera


Za voćni fil

 

  • 300 g višanja
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 kašike gustina
  • 250 ml slatke pavlake
  • 150 ml vode

 

Kolač od piškota i višanja (ILUSTRACIJA)
Kolač od piškota i višanja (ILUSTRACIJA)foto: Agnes Kantaruk/Shutterstock

Priprema

  1. Stavite mleko da se zagreje, a odvojte malu količinu u kojoj ćete razmutiti obe kesice pudinga. Kad mleko provri, sklonite s vatre, umešajte razmućen puding, pa uz mešanje kuvajte dok se ne zgusne. Potom sklonite s ringle i pokrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se hladi.
  2. Sipajte u šerpu 100 ml vode, pa ubacite višnje i dodajte šećer. Stavite da se kuva, a u međuvremenu u preostaloj vodi razmutite gustin. Kad mešavina s višnjama proključa, dodajte razmućen gustin i kuvajte uz neprestano mešanje. Kad se zgusne sklonite, pokrijte providnom folijom i ostavite da se hladi.
  3. Ohlađen puding od vanile mutite mikserom, pa ubacite puter isečen na kockice, koji je odstajao na sobnoj temperaturi. Mutite dok ne dobijete kremastu i kompaktnu smesu.
  4. Mutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrst šlag.
  5. Umačite piškote jednu po jednu u mleko nakratko, pa ređajte po dnu kalupa za torte. Preko toga namažite polovinu fila od višanja, pa polovinu fila od pudinga, a potom stavite još jedan red piškota umočenih u mleko. Zatim nanesite drugu polovinu fila od višnja i žutog fila, pa sve premažite šlagom.

Po želji dekorišite višnjama ili rendanom čokoladom.

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Ramstek u sosu od lešnika

 

 

makonda-tracker