Đulsija, domaći sok od ružinih latica, može da se pripremi na mnogo načina, a možda i najbolji je onaj koji gotovo da ne traži nimalo truda.
Ruže obično vidimo kao najlepši ukras svakom dvorištu u letnjim danima, ali one mogu da se koriste u razne svrhe, pa i za pripremu osvežavajućeg i zdravog domaćeg soka.
On ima više dokazanih zdravstvenih prednosti, a samo neke od njih su:
- bogat je antioksidansima, poput flavonoida i polifenola, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima,
- pomoć pri varenju,
- umirujuće dejstvo,
- bolje zdravlje kože zbog antioksidanasa,
- podrška imunitetu,
- diuretičko dejstvo...
Iako sok od ruže nije lek niti zamena za bilo kakvu terapiju, on obiluje hranljivim materijama koje će značiti organizmu. Čak i ako ga ne pijete zbog zdravstvenih koristi, fenomenalnog je ukusa i odlično osveženje u toplim danima, a priprema se vrlo lako.
Sastojci:
- 1 litar vode
- šaka ružinih latica (dve ako želite da sok bude jači)
- 1-2 limuna (ili kesica limuntusa)
Priprema
- Dobro operite latice i stavite ih u staklenu teglu.
- Pospite sokom od limuna ili kesicom limuntusa, pa nalijte vodu do vrha tegle i zatvorite je dobro.
- Stavite teglu na direktno sunce, da odstoji od pet do sedam dana, uz povremeno mešanje.
- Potom, izvadite latice, procedite sok i sipajte ga i staklenu bocu.
Tako pripremljen sok treba da se služi u odnosu 1/3 sok, 2,/3 voda i šećer po ukusu.
BONUS VIDEO
Kako se sprema kafanska čorba?




