morate probati

Slatko, a zdravo osveženje: Domaći sok od jagode priprema se brzo & lako – i osvaja već na prvi gutljaj!

0

U sezoni jagoda, kada pijace zamirišu na proleće, teško je odoleti njihovoj svežini, boji i slatkoći.

Ovaj sok je prava čarolija
Ovaj sok je prava čarolijafoto: Shutterstock/Yurchenko Iryna

Osim što su neodoljive sveže, jagode su idealne za pripremu domaćeg soka koji budi uspomene na detinjstvo i duge sunčane dane.

 

Za razliku od kupovnih verzija, domaći sok ne sadrži konzervanse niti veštačke boje, a ukus mu je pun, voćan i autentičan. Uz to, vrlo se lako pravi, a kada ga jednom probate, postaje neizostavan deo porodičnih letnjih rituala.

 

Savršen je za posluženje uz kolače, kao i za osveženje u vrelim danima. A miris koji se širi tokom pripreme… nezaboravan.

 

Sastojci:

 

  • 2 kg svežih jagoda
  • 1,5 kg šećera
  • 1 litar vode
  • 2 limuna (sok)
  • 1 kesica limuntusa (po želji, za dodatnu svežinu i dužu trajnost)

 

Priprema:

 

  1. Jagode dobro operite, očistite od peteljki i po potrebi prepolovite.
  2. U velikoj šerpi prelijte ih litrom vode i stavite da se kuvaju na srednjoj temperaturi dok ne omekšaju (oko 15 minuta).
  3. Kada omekšaju, izgnječite ih gnječilicom ili štapnim mikserom da dobijete kašu.
  4. Procedite smesu kroz gustu gazu ili cediljku da dobijete bistri sok, bez pulpe.
  5. U dobijeni sok dodajte šećer, sok od limuna i po želji limuntus, pa kuvajte još 10-15 minuta dok se šećer potpuno ne istopi.
  6. Vreo sok sipajte u sterilisane flaše, odmah zatvorite i ostavite da se hladi.
  7. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja u frižideru.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

 

makonda-tracker