Domaći sirup od zove priprema se u samo nekoliko poteza, a u njemu ćete uživati dugo. Idealno je okrepljenje dok temperature rastu, a sadrži mnogo vitamina, minerala i antioksidanasa.

Dane proleća i leto često vezujemo za sok od zove kakav su pravile naše bake, pa je sada savršen trenutak da probate najpopularniji recept za ovo domaće osveženje.
Zova je često deo narodnih recepata, od kojih mnogi nisu medicinski utemeljeni, pa je ne bi trebalo koristiti u ove svrhe, ali ona svakako ima mnogo prednosti po zdravlje zahvaljujući obilju hranljivih materija koje sadrži.
Samo neki od nutrijenata u zovi su vitamini A, B, C i E, zatim minerali magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, selen, natrijum, fosfor... Tu su i brojne aminokiseline, karotenoidi, flavonoidi...

S obzirom na to koliko šećera ovaj sok ima u svom sastavu, svakako nije nešto najzdravije što ćete popiti, ali ako nemate problem s povišenom glukozom, ovaj napitak će vam zaista prijati.
Sastojci:
- 50 cvetova zove
- 8 limuna
- 2,5 kg šećera
- 6 l vode
Priprema
- Dobro operite cvetove zove, pa ih potopite da odstoje 24 sata u hladnoj vodi.
- Potom ih izvadite, poređajte po dubokoj šerpi i nalijte vodu.
- Ubacite šećer i sok od limuna, pa stavite da se kuva.
- Kuvajte uz povremeno mešanje sve dok se sav šećer ne istopi, pa isključite i ostavite da se hladi.
- Procedite sok kroz čistu gazu, pa sipajte u pravilno sterilisane staklene flaše.
Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
BONUS VIDEO
Doktorka razbila mit o detoks sokovima