pravi specijalitet

Baš ovakvu su pravile naše bake: Pronašli smo starinski recept za najlepšu MEDENU PITU – kremasta je & topi se u ustima

0

Ovo nije samo kolač – to je komadić prošlosti, nežno čuvan u svakoj zalogaju.

Ovaj recept će vas oduševiti
Ovaj recept će vas oduševitifoto: Shutterstock/Diana Sklarova

Medena pita je kolač koji budi uspomene na detinjstvo, bakinu kuhinju i praznične dane kada se miris meda i začina širio domom.

 

Ovaj starinski recept prenosi se s kolena na koleno i nosi toplinu porodičnih okupljanja i domaće ljubavi.

 

Njen nežan ukus i savršeno usklađeni slojevi mekog testa i bogatog fila čine je neizostavnim delom trpeze u posebnim prilikama. Nije zahtevna za pripremu, ali traži strpljenje i pažnju, što je čini još vrednijom. Dok se pita odmara i omekšava, cela kuća odiše spokojem i slatkom iščekivanjem. 

 

Sastojci za kore (4-5 kora):

 

  • 2 jajeta
  • 150 g šećera
  • 3 kašike meda
  • 100 g margarina ili putera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 500 g brašna (po potrebi malo više ili manje)

 

Sastojci za fil:

 

  • 1 l mleka
  • 8 kašika griza 200 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • sok od 1 limuna (ili korica po želji)

 

Ovo je kolač koji svi obožavaju
Ovo je kolač koji svi obožavajufoto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Priprema kora:

 

  1. U šerpi na tihoj vatri otopiti med, šećer i margarin, mešajući dok se ne sjedine. Skloniti s vatre i dodati jaja, dobro umutiti, pa umešati sodu bikarbonu. Postepeno dodavati brašno i zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
  2. Podeliti testo na 4-5 jednakih delova i razviti tanke kore veličine pleha.
  3. Svaku koru peći pojedinačno na prevrnutom plehu, 5-7 minuta na 180°C (dok blago ne porumeni).

 

Priprema fila:

 

  1. U mleku skuvati griz, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Ohladiti.
  2. Umutiti margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, pa sjediniti sa ohlađenim grizom.
  3. Dodati limunov sok za osvežavajuću notu.

 

Slaganje:

 

  1. Na tacnu redjati koru, fil, koru, fil… dok se sve ne utroši. Završiti korom.
  2. Pitu uviti u foliju, opteretiti nečim teškim i ostaviti da omekša preko noći. Po želji, posuti prah šećerom pre sečenja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srbin Vlada napravio slatko od slanine

 

makonda-tracker