Žito je simbol slave, a njegova priprema je veoma jednostavna.
Slavsko žito je uz sveću i kolač jedan od najvažnih simbola slave i stoga je domaćicama stalo da ga pripreme na najbolji mogući način.
Neki u slavsko žito dodaju muskatni oraščić, neki čak i suvo grožđe, ali mi vam u nastavku predstavljamo najosnovniji recept za preukusno slavsko žito, a na vama je da prema ukusu dodajete ostale sastojke.
Sastojci:
- 250 grama pšenice
- 250 grama mlevenih oraha
- 250 grama šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- cimet po ukusu
Način pripreme:
Pre svega je neophodno da pšenicu dobro isperete,a onda da je stavite u šerpu prelijete vodom, pa pustite da voda proključa. Kada provri, nakon nekoliko minuta prospete vodu i ponovo pustite da ponovo provri. Ovaj postupak možete da ponovite dva, tri puta, a nakon toga da ostavite poklopljenu šerpu nekoliko sati.
Nakon toga procedite žito i sameljite ga na mašini za meso. Potom dodajte šećer u prahu i mlevene orahe, a kada sve to sjedinite, dodajte i vanilin šećer i cimet po ukusu.
Sada je slavsko žito skoro gotovo, potrebno je da ga prespete u činiju i ako želite ukrasite polovinama jezgra oraha.
BONUS VIDEO




