Uskrs je vreme okupljanja, topline doma i mirisa koji budi najlepša sećanja. Na svečanoj trpezi pored jaja i tradicionalnih jela, uvek se nađe mesto za jedan poseban kolač – onaj koji spaja prolećne sastojke, nežne ukuse i prelepu dekoraciju.

Šargarepa možda nije klasičan izbor za slatkiš, ali u ovom receptu ona donosi sočnost, prirodnu slatkoću i savršenu teksturu.
Uskršnji kolač sa šargarepom nije samo desert – to je miris detinjstva, mekoća svakog zalogaja i uživanje koje okuplja celu porodicu.
Njegova zlatna boja, nežna unutrašnjost i bogata glazura čine ga pravim prazničnim favoritom. A najbolji deo? Pravi se lako i uspeva svaki put.
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 200 g smeđeg šećera
- 150 ml ulja
- 250 g rendane šargarepe
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića
- Prstohvat soli
- 50 g mlevenih oraha ili lešnika (po želji)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za kremu:
- 200 g krem sira (sobne temperature)
- 50 g putera (omekšanog)
- 100 g šećera u prahu
- Kašičica limunovog soka ili vanile (po izboru)
Priprema:
- Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta, pa dodajte ulje i ekstrakt vanile. Umešajte rendanu šargarepu, a zatim postepeno dodajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, oraščić i so.
- Na kraju dodajte mlevene orahe ako ih koristite. Smesu sipajte u podmazan i brašnom posut kalup (okrugli ili pravougaoni) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok čačkalica ne izađe suva.
- Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre mazanja kreme.
- Za kremu umutite krem sir, puter i šećer u prahu dok ne dobijete glatku i svilenkastu teksturu. Po želji dodajte limunov sok za osvežavajuću notu.
- Namažite preko ohlađenog kolača i po želji dekorišite šarenim mrvicama, figuricama od fondana ili čokoladnim jajima.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)