zdrava poslastica

Topi se u ustima: Uskršnji kolač od šargarepe je pravo malo čudo – ukusan i slasan, a zdrav i gotov za tili čas

0

Uskrs je vreme okupljanja, topline doma i mirisa koji budi najlepša sećanja. Na svečanoj trpezi pored jaja i tradicionalnih jela, uvek se nađe mesto za jedan poseban kolač – onaj koji spaja prolećne sastojke, nežne ukuse i prelepu dekoraciju.

foto: AS Foodstudio/Shutterstock
foto: AS Foodstudio/Shutterstock

Šargarepa možda nije klasičan izbor za slatkiš, ali u ovom receptu ona donosi sočnost, prirodnu slatkoću i savršenu teksturu.

 

Uskršnji kolač sa šargarepom nije samo desert – to je miris detinjstva, mekoća svakog zalogaja i uživanje koje okuplja celu porodicu.

 

Njegova zlatna boja, nežna unutrašnjost i bogata glazura čine ga pravim prazničnim favoritom. A najbolji deo? Pravi se lako i uspeva svaki put.

 

Sastojci:

 

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 200 g smeđeg šećera
  • 150 ml ulja
  • 250 g rendane šargarepe
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
  • Prstohvat soli
  • 50 g mlevenih oraha ili lešnika (po želji)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za kremu:

  • 200 g krem sira (sobne temperature)
  • 50 g putera (omekšanog)
  • 100 g šećera u prahu
  • Kašičica limunovog soka ili vanile (po izboru)

 

Priprema:

 

  1. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta, pa dodajte ulje i ekstrakt vanile. Umešajte rendanu šargarepu, a zatim postepeno dodajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, oraščić i so.
  2. Na kraju dodajte mlevene orahe ako ih koristite. Smesu sipajte u podmazan i brašnom posut kalup (okrugli ili pravougaoni) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok čačkalica ne izađe suva.
  3. Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre mazanja kreme.
  4. Za kremu umutite krem sir, puter i šećer u prahu dok ne dobijete glatku i svilenkastu teksturu. Po želji dodajte limunov sok za osvežavajuću notu.
  5. Namažite preko ohlađenog kolača i po želji dekorišite šarenim mrvicama, figuricama od fondana ili čokoladnim jajima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)

Error in getting video.

 

makonda-tracker