Koh je bio jedan od omiljenih kolača našeg detinjstva, a domaćice su ga često pravile i zbog toga što je jednostavan i nije skup

Koh je popularni desert u mnogim zemljama Balkana, a sličan je pudingu ili kremastoj poslastici koja se obično priprema od jaja, mleka i griza. Ovaj desert ima vrlo mekanu teksturu i topi se pod nepcima.
U zavisnosti od regije i tradicije, koh se može pripremiti u različitim varijantama, uz dodatke poput vanile, ruma, limunove kore ili sušenog voća.
Iako je jednostavan za pripremu, koh je veoma ukusan i zasitan, često se poslužuje kao svečana poslastica ili kao užina. Može se jesti toplo ili hladno, a najčešće se seče na kocke.
Sastojci:
- 5 jaja
- 1 litar mleka
- 100 g šećera
- 1 pakovanje vanilin šećera
- 100 g griza
- malo ruma (po želji)
- prstohvat soli

Priprema:
U šerpu stavite mleko, šećer i vanilu, pa stavite na srednju temperaturu da se zagreje. U međuvremenu, umutite jaja sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Kada mleko počne da vri, postepeno dodajte griz, stalno mešajući, da se ne stvore grudvice. Kuvajte griz 5-7 minuta dok ne postane gust.
Sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se malo ohladi. U ohlađeni griz lagano umešajte umućena jaja, sve vreme mešajući da se smesa ne zgruša. Ako želite, dodajte malo ruma za dodatni ukus. Sipajte smesu u podmazanu vatrostalnu posudu.
Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 30-40 minuta, ili dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju na vrhu. Ostavite da se ohladi pre nego što isečete i servirate.
Bonus video:
Lignje na morski način