neodoljivo

Recept za koh od 5 jaja: Ukusan kolač koji se "kupa" u mleku i na koji je mirisala čitava Jugoslavija

0

Koh je bio jedan od omiljenih kolača našeg detinjstva, a domaćice su ga često pravile i zbog toga što je jednostavan i nije skup 

RECEPT ZA NAJLEPŠI KOH OD 5 JAJA
RECEPT ZA NAJLEPŠI KOH OD 5 JAJA foto: Shuttestock / Lecker Studio

Koh je popularni desert u mnogim zemljama Balkana, a sličan je pudingu ili kremastoj poslastici koja se obično priprema od jaja, mleka i griza. Ovaj desert ima vrlo mekanu teksturu i topi se pod nepcima.

 

U zavisnosti od regije i tradicije, koh se može pripremiti u različitim varijantama, uz dodatke poput vanile, ruma, limunove kore ili sušenog voća.

 

Iako je jednostavan za pripremu, koh je veoma ukusan i zasitan, često se poslužuje kao svečana poslastica ili kao užina. Može se jesti toplo ili hladno, a najčešće se seče na kocke.

Sastojci:

 

  • 5 jaja
  • 1 litar mleka
  • 100 g šećera
  • 1 pakovanje vanilin šećera
  • 100 g griza
  • malo ruma (po želji)
  • prstohvat soli

 

KOH JE NAUKUSNIJI DEZERT KOJI SU SVI OBOŽAVALI KAO DECA
KOH JE NAUKUSNIJI DEZERT KOJI SU SVI OBOŽAVALI KAO DECA foto: Shutterstock/ltummy

Priprema:

 

U šerpu stavite mleko, šećer i vanilu, pa stavite na srednju temperaturu da se zagreje. U međuvremenu, umutite jaja sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Kada mleko počne da vri, postepeno dodajte griz, stalno mešajući, da se ne stvore grudvice. Kuvajte griz 5-7 minuta dok ne postane gust.

 

Sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se malo ohladi. U ohlađeni griz lagano umešajte umućena jaja, sve vreme mešajući da se smesa ne zgruša. Ako želite, dodajte malo ruma za dodatni ukus. Sipajte smesu u podmazanu vatrostalnu posudu.

 

Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 30-40 minuta, ili dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju na vrhu. Ostavite da se ohladi pre nego što isečete i servirate.

 

Bonus video:

Lignje na morski način

Error in getting video.

 

makonda-tracker