neodoljivi

Na Hilandaru je glavni gost na posnoj trpezi: Recept za JAFA KOLAČ (na svetogorski način) u kojem se uživa svim čulima

0

Ko kaže da se tokom posta ne može uživati u super ukusnim dezertima taj nije probao ovaj savršeni kolač 

NAJLEPŠI HILANDARSKI JAFA KOLAČ
NAJLEPŠI HILANDARSKI JAFA KOLAČ foto: Randall Skeffington/Shutterstock

Dani Velikog posta uveliko traju, a domaćice su iz dana u dan u potrazi za ukusnim jelima koja se spremaju bez mleka, jaja i drugih mrsnih sastojaka. Ukoliko ste i vi među njima onda će vas ovaj recept definitivno oduševiti.

 

U pitanju je čuveni Jafa kolač u posnoj verziji, baš onako kako su ga spremali monasi sa Hilandara

 

Za njegovu pripremu vam ne treba mnogo vremena, a ni komplikovanih, niti skupih sastojaka. 

Potrebno je:

 

  • pola kilograma brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • sok od jedne pomorandže
  • sok od jednog limuna
  • 250 ml mlake vode
  • 80 grama šećera
  • 150 grama posne čokolade za kuvanje
  • 3 kašike suvog grožđa
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 cela pomorandža
  • 1 šaka seckanih badema ili oraha
  • džem od kajsije

 

NAJUKUSNIJI POSNI JAFA KOLAČ
NAJUKUSNIJI POSNI JAFA KOLAČfoto: Shutterstock / Maliflower73

Priprema:

 

U posudu stavite džem, šećer i umutite mikserom lagano dodavajući vodu. Potom dodajte cimet, rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže, pa ubacite orašaste plodove po izboru, suvo grožđe i uz mešanje dodajte postepeno brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.

 

Nakon što dobijete kompaktnu masu, prebacite je u pleh prethodno obložen pek-papirom, pa tresnite i poravnajte smesu po površini. Pecite u rerni prehodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 25 minuta.

 

Dok je kolač vruć, premažite ga džemom u količini po ukusu, pa preko svega prelijte otopljenu posnu čokoladu za kuvanje.

 

Bonus video:

Popeci - recept

Error in getting video.

 

makonda-tracker