Ko kaže da se tokom posta ne može uživati u super ukusnim dezertima taj nije probao ovaj savršeni kolač

Dani Velikog posta uveliko traju, a domaćice su iz dana u dan u potrazi za ukusnim jelima koja se spremaju bez mleka, jaja i drugih mrsnih sastojaka. Ukoliko ste i vi među njima onda će vas ovaj recept definitivno oduševiti.
U pitanju je čuveni Jafa kolač u posnoj verziji, baš onako kako su ga spremali monasi sa Hilandara.
Za njegovu pripremu vam ne treba mnogo vremena, a ni komplikovanih, niti skupih sastojaka.
Potrebno je:
- pola kilograma brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- sok od jedne pomorandže
- sok od jednog limuna
- 250 ml mlake vode
- 80 grama šećera
- 150 grama posne čokolade za kuvanje
- 3 kašike suvog grožđa
- 1 kašičica cimeta
- 1 cela pomorandža
- 1 šaka seckanih badema ili oraha
- džem od kajsije

Priprema:
U posudu stavite džem, šećer i umutite mikserom lagano dodavajući vodu. Potom dodajte cimet, rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže, pa ubacite orašaste plodove po izboru, suvo grožđe i uz mešanje dodajte postepeno brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
Nakon što dobijete kompaktnu masu, prebacite je u pleh prethodno obložen pek-papirom, pa tresnite i poravnajte smesu po površini. Pecite u rerni prehodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 25 minuta.
Dok je kolač vruć, premažite ga džemom u količini po ukusu, pa preko svega prelijte otopljenu posnu čokoladu za kuvanje.
Bonus video:
Popeci - recept