pravi specijaliteti

Lepše od ruske i mimoze: 3 recepta za najkremastije posne salate – spremaju lako, ukusne su & obogatiće svaku trpezu

0

Uskršnji post je vreme duhovnog pročišćenja i uzdržavanja, ali to ne znači da obroci moraju biti dosadni i jednolični. Upravo suprotno – posna kuhinja pruža brojne mogućnosti za kreativne, ukusne i hranljive obroke.

Ovo su recepti koje jednostavno morate isprobati
Ovo su recepti koje jednostavno morate isprobatifoto: Shutterstock / A. Zhuravleva

Salate su u tom smislu savršen izbor jer su jednostavne za pripremu, bogate vitaminima i vlaknima, a mogu biti i izuzetno kremaste i zasitne čak i bez sastojaka životinjskog porekla.

 

Posebno popularne su slojevite salate inspirisane klasičnim receptima poput ruske ili mimoze, ali u posnoj verziji sa biljnim majonezom i zanimljivim kombinacijama povrća, orašastih plodova i začina.

 

Donosimo tri recepta za kremaste posne salate koje će oduševiti vaše ukućane i goste tokom uskršnjeg posta.

 

1. Posna slojevita salata sa krompirom i pečurkama

 

Sastojci:

  • 3 krompira srednje veličine
  • 200 g šampinjona
  • 1 veza mladog luka
  • 150 g kiselih krastavaca
  • 150 g posnog majoneza
  • So i biber po ukusu
  • Malo peršuna za dekoraciju

 

Priprema:

  1. Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite ga i narendajte na krupno rende.
  2. Šampinjone sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne puste vodu i ne dobiju zlatnu boju. Posolite i pobiberite po ukusu.
  3. Krastavce i mladi luk sitno naseckajte. U činiji slažite salatu po slojevima: prvo narendani krompir, zatim šampinjone, pa krastavce i luk. Svaki sloj premažite tankim slojem posnog majoneza.
  4. Ponovite redosled dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem majoneza i pospite sitno seckanim peršunom.
  5. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja.

 

 

2. Kremasta posna salata sa pirinčem i tunjevinom od soje

 

Sastojci:

  • 200 g belog pirinča
  • 150 g tunjevine od soje (ili sejtana)
  • 150 g kukuruza šećerca
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 150 g posnog majoneza
  • Sok od pola limuna
  • So i biber po ukusu
  • Malo sitno seckanog vlašca za dekoraciju

 

Priprema:

  1. Skuvajte pirinač, ocedite ga i ostavite da se ohladi. Tunjevinu od soje sitno usitnite. Krastavce sitno naseckajte, a kukuruz ocedite od tečnosti.
  2. U većoj činiji sjedinite pirinač, tunjevinu, krastavce i kukuruz.
  3. Dodajte posni majonez, sok od limuna, so i biber. Sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.
  4. Ukrasite seckanim vlašcem i ostavite u frižideru da se ohladi barem 30 minuta pre serviranja.

 

 

3. Posna salata sa cveklom, orasima i jabukom

 

Sastojci:

  • 2 veće cvekle
  • 1 jabuka
  • 100 g oraha
  • 150 g posnog kiselog pavlaka (biljna verzija)
  • 2 kašike posnog majoneza
  • So i biber po ukusu
  • Malo svežeg peršuna za dekoraciju

 

Priprema:

  1. Cveklu skuvajte dok ne omekša, oljuštite je i narendajte na krupno rende.
  2. Jabuku oljuštite i narendajte, a orahe sitno iseckajte. U činiji sjedinite cveklu, jabuku i orahe.
  3. Dodajte posnu pavlaku, majonez, so i biber. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.+
  4. Ostavite salatu u frižideru da se ohladi barem sat vremena pre serviranja. Pre serviranja, ukrasite sitno seckanim peršunom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Sos od pršute možete napraviti da začinite ovo jelo, a da li znate kako?

Error in getting video.

 

makonda-tracker