Uskršnji post je vreme duhovnog pročišćenja i uzdržavanja, ali to ne znači da obroci moraju biti dosadni i jednolični. Upravo suprotno – posna kuhinja pruža brojne mogućnosti za kreativne, ukusne i hranljive obroke.

Salate su u tom smislu savršen izbor jer su jednostavne za pripremu, bogate vitaminima i vlaknima, a mogu biti i izuzetno kremaste i zasitne čak i bez sastojaka životinjskog porekla.
Posebno popularne su slojevite salate inspirisane klasičnim receptima poput ruske ili mimoze, ali u posnoj verziji sa biljnim majonezom i zanimljivim kombinacijama povrća, orašastih plodova i začina.
Donosimo tri recepta za kremaste posne salate koje će oduševiti vaše ukućane i goste tokom uskršnjeg posta.
1. Posna slojevita salata sa krompirom i pečurkama
Sastojci:
- 3 krompira srednje veličine
- 200 g šampinjona
- 1 veza mladog luka
- 150 g kiselih krastavaca
- 150 g posnog majoneza
- So i biber po ukusu
- Malo peršuna za dekoraciju
Priprema:
- Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite ga i narendajte na krupno rende.
- Šampinjone sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne puste vodu i ne dobiju zlatnu boju. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Krastavce i mladi luk sitno naseckajte. U činiji slažite salatu po slojevima: prvo narendani krompir, zatim šampinjone, pa krastavce i luk. Svaki sloj premažite tankim slojem posnog majoneza.
- Ponovite redosled dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem majoneza i pospite sitno seckanim peršunom.
- Ostavite u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja.
2. Kremasta posna salata sa pirinčem i tunjevinom od soje
Sastojci:
- 200 g belog pirinča
- 150 g tunjevine od soje (ili sejtana)
- 150 g kukuruza šećerca
- 100 g kiselih krastavaca
- 150 g posnog majoneza
- Sok od pola limuna
- So i biber po ukusu
- Malo sitno seckanog vlašca za dekoraciju
Priprema:
- Skuvajte pirinač, ocedite ga i ostavite da se ohladi. Tunjevinu od soje sitno usitnite. Krastavce sitno naseckajte, a kukuruz ocedite od tečnosti.
- U većoj činiji sjedinite pirinač, tunjevinu, krastavce i kukuruz.
- Dodajte posni majonez, sok od limuna, so i biber. Sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.
- Ukrasite seckanim vlašcem i ostavite u frižideru da se ohladi barem 30 minuta pre serviranja.
3. Posna salata sa cveklom, orasima i jabukom
Sastojci:
- 2 veće cvekle
- 1 jabuka
- 100 g oraha
- 150 g posnog kiselog pavlaka (biljna verzija)
- 2 kašike posnog majoneza
- So i biber po ukusu
- Malo svežeg peršuna za dekoraciju
Priprema:
- Cveklu skuvajte dok ne omekša, oljuštite je i narendajte na krupno rende.
- Jabuku oljuštite i narendajte, a orahe sitno iseckajte. U činiji sjedinite cveklu, jabuku i orahe.
- Dodajte posnu pavlaku, majonez, so i biber. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.+
- Ostavite salatu u frižideru da se ohladi barem sat vremena pre serviranja. Pre serviranja, ukrasite sitno seckanim peršunom.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Sos od pršute možete napraviti da začinite ovo jelo, a da li znate kako?